Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte candidează amândoi pentru funcţia de secretar general al NATO.

Președintele României a afirmat că între cei doi șefi de stat există o competiţie "constructivă". Înainte de a participa la Consiliul European, Iohannis a spus că o relaţie "normală" cu Mark Rutte.  

Citește și: Klaus Iohannis sau Mark Rutte, la șefia NATO? Președintele României a spus clar de ce ar putea fi el alesul: "Este o procedură atipică, nu se votează"

Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu premierul olandez Mark Rutte

Gesturi prietenoase între Klaus Iohannis și Mark Rutte 

[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce spune Mark Rutte despre Klaus Iohannis: "Este un lider credibil"

Întrebat de jurnaliștii români prezenți la Bruxelles ce îl diferenţiază de premierul olandez, Iohannis a răspuns:

"Cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre... ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO".
Iohannis a spus, înainte de a participa la Consiliul European, că are cu Mark Rutte o relaţie "normală".

Întrebat de jurnalişti referitor la competiţia pentru funcţia de lider NATO, premierul olandez a afirmat că Iohannis este "un om minunat".

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Este preşedinte al României de 10 ani şi am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru ţara lui", a completat Rutte.

iohannis rutte Cancelarul austriac, Karl Nehammer

Klaus Iohannis, împreună cu premierul olandez Mark Rutte și cancelarul austriac, Karl Nehammer

[Sursa foto: Presidency.ro]

În imaginile furnizate presei de administrația prezidențială, Klaus Iohannis și Mark Rutte par să fie într-o relație prietenoasă. Amândoi sunt binedispuși și râd cu poftă în timp ce își strâng mâna.

La discuția lor s-a alăturat și cancelarul Austriei, Karl Nehammer. 

Secretul pe care Klaus Iohannis îl știe, dar nu-l poate spune

Klaus Iohannis a declarat joi că decalogul propus de el pentru NATO "a fost foarte bine primit". "Mulți au menționat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante, dar, sigur, în discuții bilaterale au întrebări legate și de alte teme. Până acum, am avut discuții, ca să spun așa, sub linie, foarte bune".

Șeful statului a fost întrebat care au fost reacțiile după în discuțiile pe care le-a avut, inclusiv cu Mark Rute, privind anunțul candidaturii sale la șefia NATO.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Președintele României: "Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective și de reprezentanții lor, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO, dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune. Iar cu Prim-ministrul Mark Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și la fiecare Summit, și discutăm. Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi doi nu dorește ca, prin această competiție, să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani, dimpotrivă.

Deci este chiar o competiție constructivă".

Klaus Iohannis a menționat că el cunoaște reacțiile pe care statele NATO le au cu privire la candidatura sa sau a lui Mark Rutte, dar nu le poate face publice.

"Nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public", a precizat liderul de la Cotroceni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si