Inflația face ca viața de student să nu mai fie una fără griji. Tot mai mulți tineri care învață în centrele universitare din țară s-au angajat, pentru a face față costurilor tot mai mari. Printre ei se numără și studenții străini, veniți în România de la mii de kilometri distanță, a transmis Simona Pătruleasa.

Și la studii și la muncă din cauza scumpirilor

Adinda este masterandă la Construcții de Mașini, în cadrul Universității Tehnice din Iași. Este din Indonezia și, de cele mai multe ori, părinții nu-i pot trimite bani. De o săptămână, a început să lucreze la cantină și își dorește ca din ce câștigă să își ajute și familia.

Adinda Hairil, studentă la Facultatea construcții de mașini: Este un ajutor pentru mine, mai ales pentru că sunt student internațional, așa că bursa aceasta mă ajută să-mi cumpăr tot ce am nevoie, lunar. Am observat că totul este mai scump, dar bursa mă ajută să trec de această perioadă mai grea. Este minunat și ajută foarte mult programul flexibil.

Studenții curăță legume, ajută la debarasarea meselor, spală vase și fac curățenie de fiecare dată când este nevoie. Narcisa e din Piatra Neamț și este studentă în primul an. Doar chiria o costă 850 de lei pe lună. Primește și bani de părinți, însă viața de student este tot mai scumpă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Narcisa Iosub, studentă la Facultatea de Inginerie Chimică: Momentan, vreau să îmi iau un laptop din această bursă, să reușesc să strâng bani pentru a-mi lua un laptop mai bun pentru facultate ca să pot avea tot ce-mi trebuie pe el. Mai am și un frate mai mic și am zis să ajut și eu, să lucrez ca să-mi pot permite ceea ce-mi doresc.

Studenții au un program flexibil pentru a putea ajunge și la cursuri.

Citește și: România coboară în topul țărilor fericite. De ce sunt oamenii tot mai triști? „Consideră că viața s-a încheiat”. Cum arată clasamentul internațional?

În cantina universității, cei 25 de angajați pregătesc zilnic peste 300 de porții de ciorbă și peste o mie de porții de mâncare servită la felul doi.

Valeria Roșca, bucătar șef: Dacă au ore, vin dimineața două ore, după-amiază mai vin încă două. suntem foarte mulțumiți de dânșii, toți sunt hărnicuți. Au nevoie de bănuții pe care îi câștigă aici, la o parte dintre ei, nu au părinții de unde să le trimită.

Studenții lucrează de luni până vineri, timp de patru ore pe zi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: