,,Vi se întâmplă des să aveți amorțeli sau furnicături la mâini și la picioare? Ei bine, ele pot să ascundă afecțiuni grave. Despre aceste simptome vorbim astăzi în platoul știrilor cu fizioterapeutul Alexandru Ilie'', a transmis Simona Pătruleasa.

Amorțeala de dimineață, ce înseamnă

Simona: Ce indică aceste amorțeli, furnicături ce înseamnă ele, ce ar trebui să ne spună ele?

Alexandru Ilie: În primul rând, ar trebui să ne spună că avem o problemă cu sistemul nervos periferic și avem nevoie de un consult la medicul specialist în neurologie. De ce? Pentru că aceste semne pot ascunde o serie foarte largă de cauze care pot conduce în aceeași manifestare. Vă dau câteva exemple pentru a putea înțelege paleta foarte largă, în primul rând aproape 70% din pacientul care suferă de diabet va putea dezvolta neuropatie diabetică, care se va manifesta în această senzație de furnicături și amorțeală nejustificată constantă la nivelul picioarelor alte boli mai severe, cum sunt bolile autoimune, scleroza multiplă, că cea care practic mănâncă învelișul acela, care protejează conductibilitatea curentului electric, deci teaca de mielină se distruge din cauza acestei boli autoimune, deci dacă suferi de acest tip de furnicături și amorțeli, iată o cauză importantă pe care trebuie să o investighezi, apoi sunt carențele nutriționale da complexurile B, pot conduce la apariția acestui fenomen de tip furnicături sau amorțeală însă din fericire, în majoritatea situațiilor, vorbim despre o compresie mecanică asupra structurii de nerv.

Deci vorbim de o problemă a coloanei vertebrale, hernii de disc sau stenoze foraminale, adică îngustarea orificiilor pe unde ies nervii sau pur și simplu, compresii generate de tensiunile musculare, mai ales dacă stăm multe ore în poziția așezat pe scaun.

Doamnele de exemplu pot sta picior peste picior, o compresie se realizează și apare fenomenul de furnicătură și amorțeală, generată de hipoxie, deci nu avem suficient oxigen la nivelul structurii muscular,e pentru că stăm realment de picior peste picior, deci sunt mai multe cauze, care să ducă la aceste amorțeli și furnicături.

Simona:Ce analize putem face pentru a înțelege exact cauza acestor probleme?

Alexandru Ilie: Una dintre cele mai eficiente mijloace de investigație a sănătății nervoase periferice se electromiogramă se numește mg prescurtată, pe care o putem cere neurologului să ne realizeze fie printr-un ac, se fac se porni anumite ace și se de drumul la curentul electric foarte simplist explicat și se veteze se observă viteza de conducere nervoasă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În urma acestui test putem observa dacă este o simptomatologie obiectivă că poate fi și o percepție a pacientului și dacă da cât de gravă este leziune asupra structurii nervoase.

Este important de înțeles faptul că nervii sunt împărțiți în trei categorii sunt nervi autonomi, nervi motori și nervi senzitivi.

Deci când avem o problemă de amorțeală sau furnicături, din fericire spun avem doar o problemă a nervilor senzitivi și nu apare de multe ori și durerea obligatorie sau semne, cum ar fi deficiența forțe, care pot conduce la nevoie de intervenții chirurgicală, dar dacă ne

trezim dimineața cu această amorțeală ce ar putea să însemne de cele mai multe ori prezența exclusiv matinală este dată de compresie asupra rădăcinii nervoase, deci o problemă a coloanei vertebrale, o problemă de țesut moale, musculatura, compresia, dată de exemplu de dormitul pe o parte sau picioarele, din nou care dormim cu picioare încrucișate fiecare cum își găsește o poziție confortabilă, conduce la această hipoxie de care vorbeam și de dispariția simptomatologie după zece cincisprezece sau treizeci de minute din momentul în care startăm ziua luăm vitamine.

Simona: Ne ajută la ceva vitaminele sau trebuie să recurgem la alte metode?

Alexandru Ilie: Este o întrebare foarte bună și răspunsul este sută la sută da, deci vorbim despre o structură care are capacitatea de regenerare. Este important să știm că nervii au această posibilitate să se îmbunătățească de la an la an în funcție de ceea ce noi realizăm atât ca activitate fizică deci ca utilizare a acestora cât și nutrienții de care ei au nevoie în gama de nutrienți, vorbim de complexul B-urilor, B1, B3, B6, B 12, acidul folic sau magneziu sunt ingrediente indispensabile sănătății nervoase, iar atunci când prezint genul acesta de furnicături sau amorțeli ele de cele mai multe ori fac parte din schema terapeutică conservatoare hrănind practic structura nervoasă și oferindu-i un răspuns favorabil, în 3, 6 luni repet în funcție de cauza pe care pacientul o are.

Aceste vitamine le putem lua evident și din alimentație, dar dacă nu sunt suficiente, abia apoi trebuie să luăm nu și suplimentar și un opinia mea suplimentele nutritive ar trebui întotdeauna indicate de către medicul specialist și nu îi încurajez pe cei care ne urmăresc acum să meargă singur către farmacie și să solicite suplimente nutritive cu scop de a întări sistemul nervos periferic.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Este important să se facă un set de analize, în baza cărora se pot consemna carențele acestor vitamine și ulterior să se suplimenteze, mai ales dacă nutriția este una deficitară, însă mai important decât aceste suplimente de foarte multe ori sunt omogenizare, de fapt este omogenizare a țesutului moale, cu alte cuvinte mușchii tendoanele ligamentele și fașia pot comprima spațiul în care nervii trăiesc una dintre condițiile importante ca sănătatea nervoasă să existe este spațialitate, noi lucrăm vorbim despre un termen de tip glisare deci capacitatea nervului de alunecanțe sutul moale, iar exercițiul fizic aici este de departe singur în instrument care poate să organizeze favorabil țesutul moale, pentru ai oferi un spațiu suficient să reducem aceste fenomene.

Simona: Concret, ce mai putem face? Tocmai ați spus despre exercițiul fizic avem voie să facem sport, în situația asta putem să facem fizioterapie ce putem să mai facem?

Citește și: VIDEO-Operația care tratează diabetul de tip 2. Unde are loc intervenția? Mii de pacienți au reușit să se vindece complet

Alexandru Ilie: Recomandarea mea este să facem kinetoterapie, este un mijloc terapeutic din disciplina de fizioterapie în care prin exercițiul fizic indicat de către specialist.

Putem așa cum spuneam să organizăm țesutul moale și să creștem spațialitatea în care nervul glisează respectiv reducând posibilele compresii generate de țesutul moale totodată acolo unde există fenomen de compresie produs de afectările coloanei vertebrale este important să înțelegem că noi ajutăm coloana printr-un perete muscular care contribuie în degrevarea de presiune asupra discului, care la rândul lui atacă nervul, deci gimnastica medicală în cazul în care fenomenul de amorțeală este produs de către compresia asupra nervilor este una dintre cele mai eficiente mijloace terapeutice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: