Spațiul Schengen 31 martie 2024. Condiții noi de călătorie pentru cetățenii români care se vor deplasa pe cale aeriană și maritimă spre țări din spațiul Schengen.

Românii vor călători începând cu 31 martie în spațiul Schengen fără a se mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră și vor merge direct spre porțile de îmbarcare.

Citește și: VIDEO-Avion care se pregătea de decolare, lovit de trăsnet. Ce s-a întâmplat cu pasagerii aflați la bord

Polițiștii de frontieră vor efectua totuși verificări inopinate, transmite șeful Poliției de Frontieră din România, Cornel Laurian Stoica.

„Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”, a explicat Stoica.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ce țări fac parte din acordul Schengen

Ce țări fac parte din acordul Schengen

[Sursa foto: Captură YouTube]

Verificări aleatorii în incinta aeroportului

Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări.

Totodată, pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, polițiștii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.

Pentru deplasările către statele non-Schengen, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Noi condiții de călătorie în țările din spațiul Schengen 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Ce țări sunt în spațiul Schengen

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape  420 de milioane de persoane, și include 27 de țări:

  • 23 dintre cele 27 de state membre ale UE
  • toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția)

La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen.

Ce țări fac parte din spațiul Schengen

Ce țări fac parte din spațiul Schengen

[Sursa foto: Consilium]

La 30 decembrie 2023, Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România.

Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Aceste țări parte din acordul Schengen sunt: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

Ce țări fac parte din spațiul Schengen

Ce țări fac parte din spațiul Schengen

[Sursa foto: Consilium]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si