Sărbătoare importantă pe 27 martie 2024 în Calendarul ortodox: acum este prăznuită Sfânta Matrona din Salonic, Grecia. Tot în această zi facem pomenirea mai multor sfinți și cuvioși:

  • Sfântul Cuvios Chiric din Apro;
  • Sfinții Mucenici Filet Sincliticul, cu sotia lui, Lidia și cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu;
  • Sfinții Mucenici Ioan si Baruh;
  • Sfântul Proroc Anania;
  • Sfântul Cuvios Pavel, episcopul Corintului;
  • Sfântul Cuvios Eutihie;
  • Sfântul Cuvios Ioan din Licopolis

Citește și: Ce sărbătoare este pe 26 martie 2024 în Calendarul ortodox?

Sărbătoare importantă pe 27 martie 2024. Cine este Sfânta Matrona din Salonic?

Sfânta Matrona a trăit în secolul al II-lea după Hristos și a fost o copila săracă și orfană, roabă în casă unei evreice cu suflet rău din Tesalonic.

Stăpâna își bătea joc de credința Matronei și tot timpul caută toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos și să meargă împreună cu ea la sinagogă.

Sfânta Matrona a înfuriat-o pe Pautilia, stăpâna sa, când i-a spus cu calm: "De vreme ce Dumnezeu este în biserica creștinească, iar de la sinagogă iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică".

Sfanta Matrona din Salonic, moarte martirică

Sfanta Matrona din Salonic, moarte martirică

[Sursa foto: orthodoxtimes.com]

Chinurile prin care a trecut Sfânta Matrona

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a lăsat-o fără mâncare, scrie CrestinOrtodox.ro.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, Matrona s-a rugat și l-a slăvit pe Dumnezeu, astfel încât legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu.

După această minune dumnezeiască, patroana evreică nu s-a lăsat și a chinuit-o în continuare pe Matrona.

Sfânta a mai fost încuiată și înfometată încă de două ori, iar în cele din urmă murit din cauza lipsei de hrană.

Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creștinii au luat trupul muceniței și l-au îngropat cu cinste.

Episcopul cetății aflând că la mormântul muceniței Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserica deasupra lui. Pautilla a trecut la cele venice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenite Matroană.

Sfanta Matrona din Salonic, moarte martirică

Sfanta Matrona din Salonic, moarte martirică

[Sursa foto: orthodoxtimes.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si