,,Românii nu mai vor să facă muncile câmpului, să conducă tractoare și nici să-și murdărescă mâinile la ferme. Cu toții preferăm mai nou muncă de birou, în ciuda faptului că un tractorist câștigă un salariu de netrecut cu vederea.

De toată acesta situație profită însă din ce în ce mai mulți asiatici care ne muncesc cu drag pământul.

Și chiar pe banii frumoși, spun ei'', a transmis Christian Sabbagh.

Nepalezii care trăiesc visul românesc

La marginea orașului Slobozia, într-o fermă de vaci care se întinde pe câteva zeci de hectare îi găsim pe Ketan și Gyan, doi nepalezi dornici de muncă. Au venit în țară noastră acum 8 luni, iar astăzi sunt tractoriști de profesie.

Discuție reporter-nepalez- ,,Cu ce te ocupi aici, la fermă? Muncesc cu tractorul. Conduc tractorul. Și ajut oamenii p-aici. Este plăcerea mea’’.

O zice Ketan cu fața luminoasă și un zâmbet larg pe buze. Deși treaba la fermă nu este una ușoară, siguranța locului de muncă îi alină până și dorul de cei dragi.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Discuție reporter-nepalez- ,,Ai familie în Nepal? Da, am copil, un băiat, am tată și mamă, frate și soră. Și trimiți bani acasă? Da, trimit bani d-aici. Trimit prin mobile banking’’.

Ce doi nepalezi s-au adaptat rapid la noi în țară, iar acum sunt experți în condus tractoare. Chiar și 9 ore pe zi lucrează câmpul cu astfel de utilaje.

Discuție reporter-nepalez- ,,Aveți ceva asemănător în Nepal sau tractoarele din Nepal sunt diferite? Sunt diferite.

În Nepal nu avem automate’’.

Cu toate că au mai condus înainte, lucurul cu tractoarele românești nu a fost chiar simplu, așa că a fost nevoie de mult antrenament înainte până când cei doi au învățat.

Citește și: VIDEO- Povestea lui Costică Khagendra, nepalezul care se ocupă de flori pentru 1 martie. A venit să munceasă în România

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nistor Matei, șef fermă- La început a fost foarte greu de lucrat cu ei, întrucât comunicarea era foarte greoaie. Ușurel, ușurel au învățat. Sunt oameni foarte serioși, destul de muncitori, cu ei nu ai niciun fel de problemă.

România a pierdut cel mai mult în ultimii 15 ani forţă de muncă calificată în agricultură, meseriaşii sunt tot mai greu de găsit, iar în acest context, tot mai mulți angajatori apelează la forţă de muncă din Asia.

Mitru Crișan, administrator fermă- Un tractorist ia și 6000 de lei numai că nimeni nu mai vrea să facă muncile murdare, toată lumea vrea să lucreze la birou.

S-atunci noi fugim în Occident, cei mai săraci în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: