Afecțiunea, cunoscută sub numele de sindromul Havana, este acum legată de o unitate secretă a serviciilor secrete rusești din Tbilisi, Georgia, numită Unitatea 29155, informează SAN.

O investigație amplă care a durat cinci ani de zile, realizată de CBS "60 Minutes", The Insider și Der Spiegel din Germania, a dus la identificarea sursei atacurilor. Așadar, potrivit raportului, grupul este format din asasini și sabotori care folosesc sisteme de contra-supraveghere, otravă și alte tehnologii avansate asupra dușmanilor lor.

Ruși sindromul Havana

Imagine reprezentativă pentru un spital.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Papa Francisc, apel emoționant la pace în mesajul „Urbi et Orbi” după slujba de Paște

Ce simptome au avut diplomații americani?

Printre simptomele cu care s-au confruntat oficiali ai Agenției Centrale de Informații, oficiali ai Biroului Federal de Investigații, oficiali ai Casei Albe și, în unele cazuri, soțiile și copiii acestora se numără țiuituri acute în urechi, urmate de dureri pătrunzătoare, vertij, greață și probleme cognitive de durată. În anul 2016 a existat prima mențiune despre acest sindrom.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Jurnalistul Christo Grozev, care i-a identificat pe cei din spatele otrăvirii în 2020 a regretatului Alexei Navalny, a declarat că a găsit un e-mail care leagă unitatea de informații rusească de o cerere din partea guvernului rus pentru "capacități potențiale de arme acustice non-letale", menționează sursa citată. Tot el a spus că fiul unui comandant al unității 29155 în Tbilisi ar fi vinovat, deoarece datele lui au fost folosite atunci la conectare.

Ruși sindromul Havana

Imagine reprezentativă pentru spital.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Israelul ar fi bombardat consulatul și reședința ambasadorului Iranului în Siria. Un comandant al Gărzilor Revoluţiei Iraniene a fost ucis

Experții au explicat în această investigație că arma potențială este nedetectabilă și folosește tehnologia cu microunde pentru a emite o frecvență capabilă să afecteze țesuturile moi din creier. În total, există aproximativ 1.000 de rapoarte de cazuri de sindrom Havana. Cu toate acestea, Departamentul de Stat al SUA susține că nu există dovezi concrete care să implice Rusia, iar CIA a declarat că este puțin probabil ca acest sindrom să fie "eforturile unui adversar străin".

"În mod consecvent, a existat o legătură cu Rusia. A existat un anumit unghi în care au lucrat împotriva Rusiei, s-au concentrat asupra Rusiei și s-au descurcat extrem de bine", a spus Edgreen, conform sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si