Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 3 aprilie 2024?
Pe data de 3 aprilie 2024, în Calendarul ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Nichita Mărturisitorul.
Pe 3 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Nichita Mărturisitorul.
În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Iosif imnograful, Sfântul Mucenic Elpidifor, Sfântul Mucenic Diu, Sfântul Mucenic Vitonie, Sfântul Mucenic Galic, Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona și Sfântul Mucenic Pavel Rusul.
Sfântul Nichita Mărturisitorul s-a născut în Bitnia și a trăit pe vremea când se dădeau luptele împotriva sfintelor icoane.
După ce și-a terminat studiile, Sfântul Nichita a intrat în Mănăstirea Midichia, acolo unde starețul Nichifor l-a făcut monah. După 6 ani el a fost hirotonit preot. Totodată, el a fost aleg egumenul mănăstirii, după ce Nichifor a murit.
Citește și: Calendar ortodox pentru aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
În timpul prigoanei împotriva icoanelor, Sfântul Nichita a fost întemnițat și a fost torturat. După ce împăratul Leon Armeanul a murit, acest sfânt a fost eliberat și s-a retras în pustietate, lângă Constantinopol. Acolo, el și-a petrecut ultimele 7 zile de viață rugându-se.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
După ce a murit, trupul lui a fost dus la mănăstirea unde a pastorit. La slujba sa de îngropare, mai mulți bolnavi au mers să îl cinstească și i-au atins trupul, vindecându-se de boli, potrivit crestinortodox.ro
Moaștele sale au fost așezate lângă cele ale părintelui duhovnicesc, Sfântul Patriarh Nichifor și lângă cel al Sfântului Atanasie.
Decesul unei persoane este un lucru greu de acceptat, mai ales atunci când este vorba despre o persoană dragă nouă. De cele mai multe ori este greu să găsim cuvintele „perfecte” care să descrie ceea ce simțim atunci când o persoană trece la cele sfinte, însă un lucru trebuie să-l știm: nu putem spune orice în mesajele de condoleanțe.
Chiar dacă avem cele mai bune intenții, uneori ne pot scăpa unele lucruri care pot deranja și care sunt, așadar, nepotrivite, mai ales atunci când le transmitem persoanelor îndoliate.
Iată câteva lucruri pe care nu este bine să le spunem atunci când transmitem mesaje de condoleanțe cuiva:
Nu este bine să întrebăm „Ce s-a întâmplat?” sau „Cum a murit?”. Aceste două întrebări sunt foarte delicate și atunci când dorim să transmitem gânduri bune într-o astfel de situație, întrebările menționate nu ne fac cinste. Detaliile de acest fel se află pe parcurs. La aflarea unui deces, tot ce poți face mai bine este să îi fii alături persoanei îndoliate, fără a pune întrebări inconfortabile.
Nu este bine să spunem că, chiar dacă persoana respectivă a murit, măcar „este într-un loc mai bun”. Spre exemplu, dacă ne-am afla în poziția persoanei îndoliate, nu ne-ar consola absolut deloc să auzim aceste cuvinte. Răposatul cu siguranță ar dori să fie alături de familie decât în acel „loc mai bun” și invers.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Nu este bine să ne dăm cu părerea și să încercăm cu „lucrurile bune” pe care le credem noi despre cel decedat, având în vedere tragedia. Așadar, expresiile precum „Bine că nu a suferit!” sau „Bine că nu avea copii” poate fi dureroasă și poate arăta lipsă de respect.
În loc să spunem „Ne așteptam la asta”, putem spune „Cu siguranță îi vom simți lipsa!”. Prima expresie menționată poate fi foarte dureroasă și nu ne dorim să punem pe nimeni într-o situație mai grea decât este deja.
Cu toții trecem prin situații dificile și foarte dificile. Chiar și așa, dacă simți nevoia să spui „Înțeleg prin ce treci” persoanei îndoliate, mai bine ai căuta alternative mai „prietenoase”. Este vorba despre durerea celui de lângă tine și nu despre propria durere. Așadar, poți folosi „Îmi pot imagina prin ce treci!”.