Cu siguranță ați cumpărat deja băuturi pentru care ați plătit garanția de 50 de bani. Dar știți unde le puteți duce la reciclat ca să vă recuperați banii? Colega mea, Georgiana Grimm vine cu răspunsuri, a transmis Cristian Sabbagh.

Cum recuperăm garanția de 50 de bani?

"Toate magazinele care vând băuturi în plastic, metal sau sticlă sunt obligate să le și colecteze și să vă dea banii pe garanție.

Așadar, vorbim despre chioșcurile de la parter de bloc, de buticurile de pe ulița din sat, dar și de supermarketuri. Este important de menționat că nu trebuie să duceți ambalajul musai la magazinul de unde l-ați cumpărat, adică dacă vă luați o apă de la un magazin de cartier puteți să duceți ambalajul la reciclat la supermarket.

Ambalajele pot fi colectate automat. Cu siguranță ați văzut deja aparatele de colectare, de obicei acestea sunt în hypermarketuri, dar nu numai. Dacă ați încercat să duceți aici la colectat ambalaje și aparatul nu le-a acceptat, ar putea fi două motive. Fie pet-ul, sticla sau doza de aluminiu nu avea garanție, fie ambalajele erau turtite, nu erau complet golite de conținut sau lipsea eticheta.

Ambalajele pot fi colectate și manual. Așa se procedează în cazul magazinelor mici. Angajații de acolo vor verifica la ochi fiecare sticlă, pet și doză de aluminiu ca să se asigure că au simbolul ambalajelor cu garanție.

Acest lucru poate dura, dar micii comercianți caută variante pentru a optimiza procesul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Proprietarii micilor magazine vor avea la dispoziție un kit de colectare SGR. Este vorba despre saci de plastic pentru pet-uri și doze de aluminiu și lăzi pentru sticle, dar și niște sigilii și suporți pentru saci. În funcție de ce cantitate vor colecta, se va crea un program în care ambalajele vor fi ridicate. Returo – administratorul SGR- va plăti comercianților suma garanției pe care au achitat-o și, de asemenea, va acoperi alte costuri aferente colectării, astfel încât micii comercianți să nu scoată niciun ban din buzunar pentru acest proces.

Mai există, însă, proprietari de magazine care nu pot strânge încă ambalaje, pentru că nu s-au înscris în program. Până acum, 77% dintre comercianți s-au înscris în SGR. 4 din 10 pot prelua deja ambalajele cu garanție", a transmis Georgiana Grimm.

Citește și: VIDEO-Veste bună pentru cei care au credite în lei cu dobândă variabilă! IRCC scade și influențează ratele


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: