Zeci de solarii din mai multe colțuri ale țării au fost distruse de vântul ca un uragan ce a măturat ieri România. Pagubele suferite de fermieri se ridică la sute de milioane de lei. Pentru a-și recupera pierderile, aceștia se gândesc să mărească prețul legumelor până de Paște, a transmis Cristian Sabbagh.

Vijelia a făcut prăpăd în solarii

Vântul a făcut prăpăd în cel mai mare bazin legumicol din județul Buzău.

Zeci de solarii din Glodeanu Sărat au fost distruse de rafalele puternice, iar pagubele se ridică la sute de milioane de lei.

În câmp, forța vântului a avut puterea unui uragan. În solarul familiei Preda, munca era în toi când s-a pornit urgia.

A început vântul. Am luat toate alea acasă. Am pus perna pe cap să mai aud că m-a terminat vântul ăsta, am revenit și am văzut, zob tot, a declarat Gogu Preda, legumicultor.

Tot solarul a fost sfâșiat în cele câteva ore de vreme extremă. Oamenii plantau răsadurile de fasole și dovlecei. S-a ales praful de tot.

Câteva străzi mai departe, o altă familie a văzut cum toată munca i se năruie sub forța vântului. În tot bazinul Glodeanu Sărat, solariile au fost distruse unul câte unul.

Folia asta trebuia să vină pe aici și a dat-o vântul unde e casa la băiat, a

declarat Lucia Cristea, legumicultor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Paguba e vreo 60 de milioane, a declarat Barbu Preda, legumicultor.

Multe dintre răsadurile plantate au fost distruse, iar legumicultorii nu știu dacă vor mai putea recolta ceva. Fermierii din Glodeanu Sărat pot depune solicitări pentru despăgubire la primărie. Până vor primi ajutorul, ei trebuie să-și repare solariile cu surse proprii, cât mai repede.

În comuna dâmbovițeană Băleni, fermierii au venit încă de la primele ore ale dimineții să-și evalueze pagubele și să vadă ce mai poate fi salvat.

Oamenii spun ca n-au mai văzut asemenea vânt puternic de când se știu.

Iar pagubele se ridică la câteva zeci de mii de lei la unii fermieri.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Pentru că, în continuare, vântul bate în rafale extrem de puternice, fermierii nu pot începe să își repare solariile. Asta înseamnă că o parte din culturi sunt, în continuare, în pericol de a fi compromise, a declarat Mădălina Bichir.

Deja ceapa verde sau usturoiul care au fost plantate în câmp sunt distruse și cu greu se mai poate recupera ceva. Fermierii pot primi despăgubiri pentru suprafețele calamitate dacă depun dosarele la Primărie.

Citește și: VIDEO-Coduri de vijelii și vânt în România! Meteorologii au emis două coduri de vreme rea


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: