Pe 13 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Artemon

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Dimitrie Peloponisiu, Sfinții mucenici Maxim, Cvintilian și Dada, Sfântul Mucenic Elefterie Persul, Sfântul Mucenic Teodosie și pe Sfântul Mucenic Zoil.

Sâmbătă, pe 13 aprilie 2024, îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Artemon în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Artemon a trăit pe vreme împăratului Dioclețian și a fost preotul cetății Leodiceea. Acesta a slujit în Biserica Mântuitorului ca citeț pe o perioadă de 16 ani, iar ca diacon timp de 28 de ani. El a fost și preot 33 de ani.

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie

sfantul mucenic artemon

Sfântul Mucenic Artemon a fost ucis prin decapitare în anul 303, conform Calendarului ortodox pentru 13 aprilie 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Artemon ajunsese la o vârstă înaintată atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor. El a fost prins și dus în templul lui Esculap pentru a jertfi idolului. Cei prezenți în templu, vrăjitorii, au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon, însă acesta a făcut semnul Sfintei Cruci și a suflat peste toți șerpii, omorându-i.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cel mai mare vrăjitor, Vitalis, a văzut această minune și apoi a îngenuncheat în fața lui Artemon, conform crestinortodox.ro

Sfântul Artemon i-a oferit taina botezului acestuia, dar și altor păgâni. Mulți dintre cei care au fost botezați au fost apoi hirotoniți diaconi și preoți.

Vitalis a devenit episcopul Palestinei.

Cu toate acestea, Sfântul Artemon nu a fost lăsat în pace. Judecătorul i-a pregătit o groapă cu păcură încinsă, loc în care voia să îl arunce pe acesta. Soarta a decis în defavoarea judecătorului, deoarece el și-a găsit sfârșitul chiar în groapa făcută de el.

După toate acestea, Sfântul Artemon a trăit în libertate ceva timp, însă în anul 303, tot în timpul persecuțiilor creștine, el a fost omorât prin decapitare.

Ce este chivotul?

Chivotul este o cutie în formă de biserică, de obicei făcută din metal și păstrată pe Sfânta Masă din Biserică.

În interiorul chivotului se mai găsește încă o cutie, mai mică, dintr-un metal prețios, în care este păstrată Sfânta Împărtășanie pentru copii și oamenii bolnavi. Această cutie, mai mică, este sfințită în Joia Mare din fiecare an și este pregătită pentru a fidepusă în Chivot în a treia zi de Paște. În Chivot se păstrează și Sfântul Agneț pentru Liturghia Darurilor (înainte sfințite), de la sfințire și până la folosirea sa, conform ro.orthodoxwiki.org

chivot

Iată ce este chivotul și pentru ce este folosit.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Felicitări cu ”La mulţi ani” Gheorghe, George, Georgiana, Geanina, Gigi şi Georgeta!

Sursa citată menționează că această cutie din metal, Chivotul, amintește de vasul cu mană care se păstra în Chivotul Legii din templul Vechiului Testament. Scriiitorul creștin Paul Evdokimov a menționat, referitor la simbolismul lui: „Tabernacolul (Chivotul) conținând Trupul și Sângele Domnului, va fi pus pe Sfânta Masă, ceea ce o transformă în mormântul sfărâmat de puterea învierii.”

În locul chivotului se mai folosește o cutiuță în formă de porumbel, suspendată de bolta baldachinului de deasupra Sfintei Mese, având același scop. Această cutiuță poartă numele de „porumbel”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si