Spania va desființa vizele de aur! Parlamentarii speră că prin închiderea acestui sistem se va închide o portiță care, potrivit criticilor, a permis accesul banilor murdari în economie, informează Euronews.

Când au fost introduse aceste vize și cine a beneficiat de ele?

Aceste vize au fost introduse în anul 2013, în urma prăbușirii pieței imobiliare și a crizei monedei euro, în încercarea de a revitaliza sectorul imobiliar și a acordat drepturi de rezidență străinilor bogați care au investit în imobiliare cel puțin 500.000

de euro, sau 542.805 dolari. Cu toate astea, anumiți critici spun că acestea creează presiuni inflaționiste și acționează ca o portiță pentru banii murdari să intre în economie. Acest lucru a determinat guvernul lui Pedro Sanchez să anunțe în octombrie că sistemul va fi eliminat treptat. 

"Vom lua măsurile necesare pentru a ne asigura că locuințele sunt un drept și nu doar o afacere speculativă", a declarat Sanchez.

Vize de aur Spania

Imagini reprezentative pentru o casă în Spania.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce este a 13-a pensie și cum se acordă. Cetățenii au fost chemați la vot în această țară din Europa și au refuzat creșterea vârstei de pensionare

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ministrul locuințelor a precizat că, între 2013 și 2023, au fost emise peste 14.000 de astfel de permise, majoritatea pentru cetățeni din China și Rusia. Nu în ultimul rând, cei din Marea Britanie, Statele Unite, Iran și Venezuela se numără printre cei care visează la o casă în Spania.

Site-ul imobiliar Idealista afirmă că mai puțin de 0,1% din cele peste patru milioane de locuințe vândute în această perioadă au fost achiziționate în cadrul acestui program, a mai precizat sursa citată.

Potrivit OCDE, vârsta la care tinerii părăsesc domiciliul părinților în Spania a crescut anul trecut la 30 de ani, față de media UE de 26 de ani. 

Vize de aur Spania

Imagine reprezentativă pentru o casă.

[Sursa foto: iStock]

Portugalia se confruntă cu o crimă imobiliară

Și Portugalia, țara vecină, și-a revizuit recent sistemul de vize de aur, excluzând investițiile imobiliare, pentru a face față unei crize imobiliare.

Citește și: ,,Mesaj de la șef'', o metodă nouă de fraudă online. Cum procedează infractorii cibernetici în acest caz? ,,Avem încredere în tine''

Comisia Europeană a cerut de mult timp să se pună capăt acestor sisteme de vize, invocând riscurile de securitate și afirmând că cetățenia este acordată fără ca beneficiarul să fie obligat în mod real să locuiască în țară. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si