Cât costă un cozonac în marile supermarketuri înainte de Paște? Prețurile au ”explodat”
Iată cât costă un cozonac la rafturile din marile supermarketuri înainte de Paște, după ce prețurile au crescut.
Scumpirile îi determină pe români să fie mai cumpătați atunci când vine vorba de cumpărături și să „strângă” buzunarele, chiar și în preajma sărbătorilor de iarnă sau sărbătorilor pascale.
Este cunoscut faptul că în această perioadă, înainte de Paște, prețurile la anumite alimente specifice sărbătorii au explodat. Românii vânează cele mai bune oferte pentru a nu lăsa descoperită masa tradițională de Paște.
Iată la ce prețuri găsim îndrăgiții cozonaci în marile supermarketuri din țară.
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească care se consumă mai ales în perioada Paștelui și a Crăciunului. Acesta are în componența sa, ca ingrediente principale, făină, lapte, zahăr, ouă, unt, drojdie, dar și esențe, coji rase de lămâie sau de portocale și zahăr vanilat, după gust.
Rețetele de cozonac diferă de la o zonă a țării la alta. Cozonacii pot fi rotunzi, dreptunghiulari, simpli sau împletiți, iar în ceea ce privește interiorul lor, umplutura poate conține alune, stafide, mac, nucă, rahat turcesc, fructe confiate, cacao și chiar brânză dulce.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În funcție de gramaj, combinațiile ingredientelor menționate anterior și producător, prețurile cozonacilor pot să difere.
În marile supermarketuri din țară găsim cozonaci întregi, dar și felii de cozonac, iar prețurile sunt mai piperate față de anul trecut. O felie de cozonac din supermarket pornește de la 5 lei pe 80g. Românii găsesc în această perioadă în magazine cozonaci întregi de 500g/700g/800g pornind de la prețul de 13 lei și până la 70-80 de lei.
În funcțiile de criteriile enumerate anterior, prețul unui cozonac poate ajunge și la 200-300 de lei, în patiseriile și cofetăriile din țară, care oferă o calitate superioară față de alimentele de la raft.
În acest an, în preajma sărbătorilor pascale, prețurile cărnurilor și roșiilor au explodat.
În piețele din țară, un kilogram de carne de miel se vinde cu aproximativ 55 de lei, iar organele de miel pentru drobul de Paște ajung la 30 de lei pe kilogram, conform antena3.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pastrama de berbecuț se vinde cu aproximativ 50 de lei pe kilogram, iar roșiile românești se vând chiar și cu 50 de lei pe kilogram în piețe.
Cu toate acestea, prețurile mai pot crește semnificativ până la Paște. Românii care își doresc să dea mai puțini bani pe masa de Paște trebuie să se grăbească.
Conform datelor Institutului de Statistică, prețurile la produsele din carne au crescut cu 10% în ultimul an, mai ales pentru carnea de porc.