Vremea s-a răcit semnificativ în ultimele zile, iar Zăpada Mieilor a căzut deja în unele zone ale țării. În continuare, meteorologii au emis un cod galben de lapoviță și ninsoare și intensificări ale vântului pentru zonele montane. 

Iată ce este Zăpada Mieilor și ce anunță meteorologii ANM cu privire la starea vremii în următoarele zile.

Ce este Zăpada Mieilor? Semnificație

Zăpada Mieilor este zăpada care cade după data de 9 martie, atunci când se termină zilele babelor.

Se spune că Zăpada Mieilor este benefică, iar după ea urmează „zilele păsărilor” precum: Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei. Aceste zile marchează perioada în care păsările călătoare se întorc în țara noastră.

Citește și: VIDEO- De la temperaturi de vară, la frig și zăpadă. La Cluj a nins ca în povești

Dacă mai cade zăpadă și în perioada zilelor păsărilor, se spune că, de fapt, avem parte de „Zăpada Berzelor” sau „a păsărilor călătoare”, conform Libertatea.

Se spune că ninsorile care vin după data de 9 martie aduc spor și bogății, având în vedere că acestea udă pământul și favorizează recoltele bogate. În general, Zăpada Mieilor cade la finalul lui martie și începutul lui aprilie. În perioada aceasta se nasc mieii care sunt și ei un simbol al primăverii.

Cu toate acestea, dacă zăpada cade prea târziu și vine însoțită de viscol și temperaturi scăzute zile la rând, este posibil ca ea să dăuneze culturilor.

fulg de nea

Zăpada Mieilor este zăpada care cade după data de 9 martie.

[Sursa foto: Vecteezy]

Meteorologii au anunțat ninsoare și lapoviță la munte. Este în vigoare un cod galben

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un cod galben de vreme rea în zonele montane, în perioada 18 aprilie, ora 10:00- 20 aprilie, ora 09:00.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a țării în intervalul menționat anterior, iar în timpul nopții, în regiunile intracarpatice și zonele deluroase se va produce brumă.

Joi, pe data de 18 aprilie, va ploua în jumătatea nordică a teritoriului și pe arii restrânse în rest, iar izolat, cantitățile de apă vor fi de 15-20 l/mp. Local și temporar vântul se va intensifica și va ajunge la viteze de 45-55 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali până la 60-80 km/h.

La altitudini de peste 1500 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, mai ales în ziua de joi.

zapada la munte

Meteorologii au emis un cod galben de lapoviță și ninsoare și intensificări ale vântului pentru zonele montane. 

[Sursa foto: Vecteezy]

Citește și: EXCLUSIV: Cum va fi vremea de Paște? Experții ANM au vorbit despre vremea neobișnuită din următoarea perioadă

Vremea în următoarele 4 săptămâni

În săptămâna 15-22 aprilie 2024, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice în jumătatea de sud-est a României, dar mai ales în extremitatea sud-estică. În restul țării, ele se vor apropia de normalul pentru această perioadă.

Va ploua mai mult decât normalul pentru această perioadă în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 22-29 aprilie 2024, temperaturile medii vor fi mai scăzute decât normalul perioadei în regiunile intracarpatice, dar mai ales în vestul și nord-vestul țării. În rest, ele se vor apropia de cele specifice.

Cantitățile de precipitații care vor cădea vor fi ușor mai ridicate decât normalul perioadei, în toate regiunile, dar mai ales în zonele de munte.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

termometru care indica temperatura

Iată care este prognoza meteo în România pentru următoarele 4 săptămânii, conform metorologilor ANM.

[Sursa foto: iStock]

În săptămâna 29 aprilie- 6 mai 2024, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în mare parte a țării, cu precădere în regiunile estice și sud-estice.

Va ploua mai mult în regiunile sud-vestice, iar în rest regimul pluviometric se va apropia de normalul pentru intervalul menționat.

În săptămâna 6-13 mai 2024, temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice perioadei în cea mai mare parte a țării și vor fi mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații pentru acest interval vor fi ușor mai ridicate în jumătatea de sud-est a țării, dar mai ales în regiunile sudice. În rest, ele se vor apropia de normalul perioadei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si