Șefii de stat și de guvern ai statelor UE au discutat mai multe teme în cadrul reuniunii Consiliului European: conflictul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Turcia și noul pact european pentru competitivitate.

Citește și: VIDEO. Klaus Iohannis, încrezător în șansele sale pentru șefia NATO: "Se poartă discuții foarte intense”

Klaus Iohannis, care candidează pentru poziția de secretar general al NATO, a transmis mai multe mesaje pe fiecare dintre subiectele fierbinți ale momentului.

Klaus Iohannis le cere liderilor UE un mesaj "ferm și unitar" față de Iran

Klaus Iohannis le cere liderilor UE un mesaj "ferm și unitar" față de Iran

[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce spune Klaus Iohannis despre conflictul din Orientul Mijlociu

Unul dintre subiectele discutat a fost cel legat de evoluțiile recente din zona Orientului Mijlociu, transmite Administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Este vorba mai ales de atacul recent al Iranului asupra Israelului, dar și situația umanitară din Fâșia Gaza și prevenirea escaladării tensiunilor în regiune.

Potrivit Presidency.ro, liderii au condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului, reiterând solidaritatea cu poporul israelian și au transmis apelul la detensionarea situației din regiune.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Aceștia au reliefat, în raport cu situația din Gaza, necesitatea eliberării necondiționate a tuturor ostaticilor, precum și angajamentul ferm față de o pace durabilă pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state", se spune în mesajul de la Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a precizat reacția României de condamnare a acestui atac și a exprimat solidaritate deplină cu poporul israelian în aceste momente, pledând pentru un mesaj ferm și unitar al statelor membre UE față de Iran, pentru a evita o escaladare suplimentară a situației.

Conform sursei citate, Președintele României a evidențiat și importanța cooperării cu partenerii internaționali în acest scop.

România, alături de Ucraina și Republica Moldova

În ceea ce privește situația din Ucraina, liderii europeni au discutat despre modalitățile de continuare a oferirii sprijinului adecvat Ucrainei, în special în ceea ce privește asistența militară pentru susținerea capacităților de apărare ale Ucrainei, fiind urgentă furnizarea de mijloace de apărare aeriană și muniții.

Președintele României a reiterat faptul că Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută și a insistat asupra necesității unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Președintele Iranului amenință că va distruge complet Israelul. Armele nucleare, în centrul noului război

În acest context, a arătat nevoia unui sprijin multidimensional continuu și consolidat pentru Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a pledat și pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a celor două state, în cadrul unui proces predictibil și susținut.

Mesajul lui Iohannis despre perspectivele relației UE-Turcia 

Liderii europeni au avut o discuție aplicată și cu privire la perspectivele relației UE-Turcia. Președintele Klaus Iohannis a salutat oportunitatea discuției și a exprimat sprijinul pentru o relație puternică și strategică a UE cu Turcia pe termen lung.

Președintele României a arătat că, mai ales în contextul geopolitic dificil actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, o relație puternică UE-Turcia rămâne o prioritate strategică de lungă durată pentru Uniunea Europeană și a exprimat susținerea pentru examinarea unor posibili pași suplimentari, în special în domeniile dialogului politic și al cooperării sectoriale, în linie cu propunerile formulate de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant.

Au fost abordate și aspectele legate de necesitatea reluării discuțiilor privind soluționarea problemei cipriote și înregistrarea de progrese în cadrul acestora.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si