Pe 22 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Teodor Sicheotul.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Mucenic Nearh și Sfântul Apostol Natanael.

Sărbătoare pe 22 aprilie 2024: Detalii interesante despre viața Sfântului Teodor Sicheotul

Sfântul Teodor s-a născut în satul Sicheon din Galatia și încă de când era doar un copil și-a dorit să se apropie de Dumnezeu prin post și rugăciune.

Mama sa își dorea pentru el un viitor în armată, însă la un moment dat i-a apărut în vis Sfântul Mucenic Gheorghe care i-a spus că Teodor era chemat pentru slujirea împăratului Cerurilor și că nu avea ce să mai facă pe pământ.

Citește și: Când are loc Prohodul Domnului în Săptămâna Mare din 2024? Versuri complete

Sfântul Gheorghe și Maica Domnului aveau să i se descopere Sfântului Teodor, încercând să-l salveze de diavol. Dumnezeu i-a oferit Sfântului teodor darul facerii minunilor, iar mai târziu el a devenit cunoscut ca fiind un bun vindecător de boli.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sfântul Teodor a fost pus în poziția de episcop în Anastasiopolis. el a petrecut în acest loc 11 ani, iar apoi s-a întors la mănăstirea de metanie unde a trăit până la finalul vieții.

sfantul teodor sicheotul

Sfântul Teodor s-a născut în satul Sicheon din Galatia.

[Sursa foto: Doxologia]

De ce se face pomenirea morților? 

Pomenirea morților este foarte importantă pentru viața celor decedați pe cealaltă lume. Se spune că atunci când ei trec în neființă, sufletul lor nu moare, ci doare se desparte de trup și merge spre Dumnezeu. 

Pomenirea morților îi ajută pe familii să treacă mai ușor peste pierderea unei persoane dragi și să înțeleagă că persoana îndrăgită nu a dispărut complet, ci doar s-a întors la Dumnezeu. Pomenirile au rolul de a menține amintirile vii cu cei dragi și de a-i călăuzi pe acești în noua lor viață.

Pomenirea ajută la iertarea păcatelor pe care cei decedați le-au avut pe parcursul vieții, pe Pământ și, așa cum am spus, la menținerea amintirilor frumoase cu aceștia. Familia care a pierdut pe cineva încearcă să îi aducă răposatului liniște și iubire în suflet, iar preotul este foarte important în acest context. Vorbele preotului și slujba pe care o face, dar și rugăciunile rostite la pomeniri, îi ajută pe cei trecuți în neființă să treacă de marea judecată de apoi.

biserica ortodoxa interior

Citește rugăciunea pentru pomenirea morților.

[Sursa foto: Vecteezy]

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii în 2024? Tradiții pentru această zi

Rugăciune pentru pomenirea celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!” (sursa: Doxologia)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si