Alertă în Slănic Prahova, după ce craterul din asfalt a ajuns să aibă 18 metri adâncime. Ce spun experții: ”Indicile duc către...”
Este alertă extremă în Slănic Prahova! Craterul se adâncește tot mai tare, iar locuitorii se tem că nu se vor mai putea întoarce în casele lor niciodată.
Situația este din ce în ce mai gravă în Slănic Prahova! Craterul s-a adâncit și mai mult şi a înghiţit chiar un stâlp de electricitate, scrie Antena 3 CNN.
La ce concluzie au ajuns experții?
Acum, acesta are 18 metri adâncime, cât un bloc cu 5 etaje și este plină cu apă. Clădirile din zonă sunt în pericol de prăbușire, iar autoritățile se pregătesc de noi evacuări.
Aproximativ 16 oameni vor trebui să plece din case în pragul sărbătorilor.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din apropierea zonei afectate. De asemenea, el a trimis o nouă echipă de specialişti în zonă pentru a evalua situația.
Un expert tehnic a spus că indiciile arată că o sursă naturală ar fi cauza eroziunii.
"Apa care a declanşat evenimentul are ca sursă, cel mai probabil, acviferul freatic, adică primul strat purtător de apă.
Este posibil să fi fost eroziune internă locală în zona în care s-a produs prăbuşirea. Ca să protejăm marginile acestei prăbuşiri, o să umplem cu material până când se vor lua nişte măsuri permanente care să stabilizeze zona. Până acum, toate indicile par a arăta acest lucru, că este un fenomen natural", a explicat Manole-Stelian Şerbulea, expert tehnic în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii (UTC) Bucureşti.
Clădire importantă, în risc de prăbușire
Dacă până acum blocurile au fost în pericol, acum sediul ANAF riscă să se prăbușească.
"Pe lângă cei 42 (n.r. de locatari relocaţi), cei 16 de care vorbim astăzi au fost rugaţi să părăsească de bunăvoie apartamentele pe perioada lucrării, urmând să ne informeze dacă există situaţii de persoane care nu au unde să meargă. Intenţia noastră era ca săptămâna viitoare, în momentul în care toată lumea venea la treabă, să acţionăm pe o intervenţie definitivă.
Din păcate, nu putem aştepta. Acum câteva zile am solicitat întreruperea utilităţilor în zona respectivă. Dacă nu am fi făcut acest lucru, astăzi în momentul în care a căzut acel stâlp, puteam vorbi de o tragedie", a declarat Emil Drăgănescu, prefectul judeţului Prahova, conform sursei citate mai sus.