VIDEO: Cafeaua în oraș, plăcere indiferent de preț. Cât cheltuie românii pe zi pentru băutura preferată?
Prețul cafelei a crescut, însă românii consumă această băutură și de câteva ori pe zi.
”Românii aleg să își bea cafeaua tot mai des în oraș, chiar dacă prețul a crescut cu aproximativ 20%. În ultimul an, clienții nu se sperie, în plus mulți preferă sortimente de specialitate și băuturi sofisticate pe bază de cafea și vorbim de o piață estimată la 600 milioane de euro anual”, a transmis Silvia Ioniță.
”Astăzi mi-am cumpărat un ice latte cu aromă de alune. Și pentru mine ăsta e mai my favourite, adică pe ăsta merg de fiecare dată”,
Mihnea își cumpără o cafea de fiecare dată când iese din casă. Băutura lui preferată costă 16 lei, însă savoarea ei și timpul petrecut cu prietenii valorează mult mai mult.
”Făcând un calcul undeva la 450 lei pe lună pe cafea, ceea ce e un pic cam mult. Aș putea reduce costurile foarte mult, dacă aș bea acasă, de exemplu”, mai spune aceasta.
”Faptul că beau acasă cafea, beau și în oraș, în medie oricum beau cam 4 cafele pe zi, dar le combine, cafeaua din oraș și cafeaua de acasă. Cred că 500 de lei pe lună ar fi pe cafea doar”, mai explică cineva.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Anul trecut, piața de cafea consumată în oraș a ajuns la 600 de milioane de euro. Cei mai mulți clienți preferă să o cumpere din cafenele, apoi de la benzinării și automate.
”Acum mi-am luat un fel de tiramisu latte, cu caramel sau cu lapte. Merită experiența și pentru faptul ăsta că poate ai nevoie să încerci lucruri noi”, precizează o tânără.
”Cam cât de des beți cafea? Sincer, lucrez în oraș și beau numai așa... rar acasă, doar când sunt liberă. Cam câte pe zi? 2 maxim”, mai explică cineva.
În fiecare zi, în lume se beau 2 miliarde de cești de cafea, însă schimbările climatice ne amenință băutura preferată.
”Fiind aceste fluctuații de temperatură, fermierii sunt nevoiți să culeagă de mai multe ori producția de cafea. Asta înseamnă că crește automat costul mâinii de lucru, costuri mari de transport, creșterea costurilor la combustibil, costurile de depozitare și după costul transportului efectiv la noi în țară, la care se adaugă și creșterile de TVA din ultimii ani care s-a crescut de la 5% la 19% TVA-ul la cafea, plus accizele de zahăr pentru cei care consumă cafeaua cu zahăr. Noi am eliminat rețetele care au zahăr inclus, tocmai pentru a menține costurile sau prețul cât mai apropiat de ce își dorește clientul. Prețurile la cafea s-au scumpit cam cu 20% în ultimii ani”, a mărturisit reprezentanta unei cafenele.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Cât costă cireșele de import? Ele sunt de 20 ori mai ieftine la producător
Anul trecut, România a importat aproape 11 mii de tone de cafea.