Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este celebrată în fiecare an pe 21 mai. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători creștine ale lunii mai.

Sfinții Constantin și Elena sunt cunoscuți ca fiind cei care au dat libertate creștinismului. Împăratul Constantin a devenit un protector al creștinilor, prin Edictul de la Milano, iar în vremea sa bisericilor și preoților le-au fost acordate măsuri favorabile. Împărăteasa Elena ar fi fost prima femeie care și-a eliberat deținuții și a ajutat creștinii care erau persecutați.

Există mai multe tradiții și superstiții pentru sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena. Iată care sunt cele mai cunoscute.

sfintii constantin si elena

Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți pe 21 mai 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Basilica]

Tradiții și superstiții de Sf. Constantin și Elena, pe 21 mai 2024

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se mai numește și Constantin Greu sau Constantinul Puilor, fiind „o sărbătoare a păsărilor de pădure”, conform tradiții-superstiții.ro. Tradiția spune că în această zi de sărbătoare, păsările de pădure își învață puii să zboare.

Citește și: Când începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2024 și câte zile va dura?

În ziua Sfinților Constantin și Elena, pe 21 mai 2024, mulți dintre agricultori aleg să nu lucreze pentru a nu avea parte de pagube aduse holdelor de păsări.

Se spune că aceasta este o zi foarte respectată de podgoreni. Cei mai mulți aleg să nu lucreze, iar dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În unele zone din țară se spune că aceasta este ultima zi în care se mai poate semăna porumbul, ovăzul și meiul, deoarece tot ce s-ar semăna după această zi se va usca.

În ziua de 21 mai păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor fi amplasate stânele și cine le va păzi în timpul pășunatului.

Este bine ca fiecare familie creștină să aducă în casă cel puțin trei bujori îmbobociți, ca simbol al armoniei, pentru a avea parte de voie bună și liniște, conform condoleante.ro

bujori

Există o tradiție importantă de Sf. Constantin și Elena, referitoare la bujori.

[Sursa foto: Vecteezy]

Țăranii obișnuiesc să aprindă un foc mare și să se adune în jurul acestuia pentru a alunga forțele malefice. Prin fumul acestui foc trec și oile pentru a fi și ele ferite de rele.

În ziua Sfinților Constantin și Elena femeile pbișnuiesc să tămâie și să stropească casa și gospodăria cu agheasmă pentru a alunga relele.

În această zi de sărbătoare creștinii participă la slujbe religioase la bisericile din țară.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Tradiția spune că unul dintre membrii familiei trebuie să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 mai 2024?

barbat care se roaga

Iată ce rugăciune este bine să rostești pe 21 mai, când îi sărbătorim pe Sfinții Constantin și Elena.

[Sursa foto: Vecteezy]

Rugăciune puternică către Sfinții Constantin și Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, Voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri. Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului. Voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori. Pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor. Ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioara Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană. Și pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre.

Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena, rugați-vă pentru noi!

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă. Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă. Și vindecaţi neputinţele noastre. Tămăduiţi bolile noastre. Potoliţi răutatea noastră. Izgoniţi pe vrăjmaşii nosştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim. Ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi-vă milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si