„Mulți tineri se simt excluși din grupurile unde activează, iar efectele acestor sitauții se reflectă mai departe în viața lor de adulți. Colega mea, Mădălina Bichir, a aflat de la psihologul Cristian Andrei când și de ce devenim victime ale fenomenului de mobbing”, a spus Cristina Dorobanțu.

Citește și: VIDEO- ,,La Psiholog'', cu Cristian Andrei. Relația cu un bărbat dominator

Ce este fenomenul de mobbing și cum se manifestă

Mădălina Bichir, reporter: Întâlnim adesea tineri care excluși din grupurile, așa zis populare, încă de când sunt mici, iar mai departe, în viață, poate se simt excluși și de la facutlate, și din grupul de la muncă. De unde se trage această excluziune și cum se manifestă ea pe parcursul vieții?

„Mobbing este fenomenul prin care o persoană este marginalizată într-un mediu Când un adolescent sau un copil este într-o situație de mobbing și, încetul cu încetul, rămâne izolat, este și pentru că părinții au cultivat această idee: „Tu nu trebuie să te amesteci cu oricine. Nu te juca cu oricine, că tu ești dintr-o familie bună”. Ne trezim că, dacă este la adolescență, este într-un risc maxim de a face orice ca să fie primit de acești tineri din jur. Acești tineri îl pun la tot felul de probe: să o lovească pe profesoarp, să fie impertinent cu polițistul, să chiulească de la școală și așa mai departe. Probe, pe care ți-ai zice că un copil relativ bine educat nu le-ar trece, dar ajunge să le facă”, a spus Dr.

Cristian Andrei, psiholog

Cum afectează fenomenul de mobbing viața de adult

Mădălina Bichir, reporter: Pe mai departe, în viața de adult, se vor resimți aceste efecte ale mobbing-ului?

„Putem să regăsim o parte dintre cei care rămân celibatari, care nu se căsătoresc, ca fiind oameni care nu au știut să își dezvolte inteligența socială pentru a-și găsi prieteni și, de acolo, și parteneri.

Îi putem vedea mai târziu că au devenit paranoici, suspicioși, urăcioși cu vecinii, cu colegii. Deși, de la o oarecare distanță, ei studiază în continuare societatea, ei vor să facă parte din ea, dar, din păcate, lucrul acesta se întâmplă pentru că abordarea este greșită. Adică toată lumea crede că el trebuie să facă ceva când, de fapt, primul pas trebuie să fie făcut de către cei din jur”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO-Preotul și psihologul, despre căsătorie. Ne mai căsătorim sau alegem să trăim fără acte? ,,Este o chestiune strict de maturizare''

Mădălina Bichir, reporter: Ar trebui să intervină și părinții în ceea ce se întâmplă în colectivul sau, mai bine, stau deoparte și îl lasă singur pe copiul să își facă loc în grupul popular?

„Părinții sunt esențiali. Uite un singur aspect: faptul că atunci când ești acasă, tu ești șeful. Ori, părinții pot să-l ajute pe acest copil, să-i facă o petrecere acasă la el și, în felul acesta, el să fie șeful. Ceilalți vin și îl întreabă: Nu te supăra, unde este toaleta?” sau „Mă descalț? Nu mă descalț?”. Astfel, el este cel care dă soluții colegilor și va fi recunoscut ca fiind cel important.

Părinții trebuie să vorbească cu ceilați părinți. Părinții trebuie să le spună o poveste despre el colegilor. De obicei, cei tineri înțeleg și devin generoși dacă li se povestește ceva”, a spus Dr. Cristian Andrei, psiholog.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: