România e împărțită în două. Între cei care cer disperați rachete antigrindină și fermierii care se tem că acestea atrag seceta. Cert este că ultimele furtuni au adus cantități uriașe de gheață. Acolo unde sunt active sistemele de rachete, au apărut însă alte probleme. Lansarea proiectilelor a fost întreruptă chiar în timpul de maximă intensitate a furtunii, a

transmis Cristian Sabbagh.

Grindina uriașă și controversa rachetelor

Această femeie din Răducăneni, județul Iași, a păstrat la congelator grindina căzută în comună. Se temea că nu va fi crezută în legătură cu dimensiunile gheții. 

Ne mutăm într-o vie din Iași. Zona nu este protejată de rachete anti grindină.

Fermierii probabil nu au făcut o solicitare că așa ceva în zona asta, așa gheață n-a mai fost niciodată de când suntem, de cincizeci, șaizeci de ani n-a mai fost, în schimb, acum un sistem din asta ar acoperi toată zona de aici, a spus un localnic.

Reprezentanții centrului anti grindină din Iași au precizat că în alte zone au fost lansate cincizeci și opt de rachete pentru a diminua efectele vremii severe. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În zona unde am putut lansa rachetele, dimensiunile grindinii la sol nu a depășit unu virgulă cinci, doi centimetri față de cinci șase centimetri în zona neprotejată, a spus un reprezentant al centrului.

Dar chiar în timpul furtunii, timp de douăzeci de minute, s-a interzis lansarea rachetelor pentru că prin zonă trecea o cursă aeriană.

Acuma s-a distrus tot, cine plătește, a

spus o femeie.

Mergem la Bistrița Năsăud, acolo unde oamenii s-au trezit cu mașinile și casele distruse de grindina uriașă.

Uitați, uitați-vă așa sus, filmați să vedeți cum e spart, a spus o femeie.

În alte zone fermierii sunt revoltați tocmai de rachetele anti grindină. Au și organizat mai multe proteste pentru că, spun ei, aceste sisteme aduc seceta.

Autoritățile au transmis că rachetele împotriva grindinei nu poluează și nu există date că ar îndepărta norii de ploaie.

Citește și: VIDEO "Noi voiam nuntă, nu înmormântare". Curg lacrimi de durere pentru Patrizia și Bianca. Tinerele care au murit îmbrățișate, în Italia, vor fi conduse pe ultimul drum sâmbătă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si