Rusaliile 2024 se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie. Tradiții și obiceiuri pentru Pogorârea Sfântului Duh
Rusaliile 2024 este o sărbătoarea importantă pentru creștini, care marchează Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli, la 50 de zile de la Învierea Domnului.
Data Rusaliilor se schimbă în fiecare an, fiind stabilită la 50 de zile după Paște. În 2024, Rusaliile se vor sărbători pe 23 iunie, duminică, și pe 24 iunie, luni.
Conform Noului Testament (Faptele Apostolilor 2:1-11), Sfântul Duh a pogorât ca un foc și ca un vânt puternic, umplând casa unde se adunau apostolii. Această pogorâre le-a dat apostolilor puterea de a propovădui credința ortodoxă în întreaga lume.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Creștinii ortodocși participă la slujba religioasă din duminica Rusaliilor, unde se oficiază Sfânta Liturghie și se sfințesc ramuri de nuc, tei sau mesteacăn.
Se obișnuiește ca ramurile de nuc sau tei sfințite să fie aduse acasă și așezate la icoane sau la ferestre, ca simbol al protecției divine și al belșugului.
De Rusalii se prepară mâncăruri tradiționale, precum sarmale, plăcinte și cozonac.
Se spune că hainele noi purtate de Rusalii aduc noroc și prosperitate.
De Rusalii nu se spală și nici nu se face curățenie
În această zi nu este bine să te cerți, să speli rufe sau să faci curățenie, deoarece Rusaliile sunt sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox.
În multe localități din țară se organizează festivaluri și târguri de Rusalii, unde se pot admira produse tradiționale, se pot degusta mâncăruri specifice și se pot participa la spectacole muzicale.
Întrucât a doua zi de Rusalii este zi liberă legală de la stat, mulți români aleg să petreacă weekendul prelungit mergând la munte sau la mare.