Reacția Alinei Gorghiu după ce ÎPS Teodosie a venit cu sfaturi pentru femeile abuzate de soți. Ministrul Justiției critică dur spusele Arhiepiscopul Tomisului: ”O dovadă crasă de lipsă de respect”
După ce declarațiile lui ÎPS Teodosie au ajuns virale, referitoarea la ce trebuie să facă victimele abuzurilor domestice, ministrul Justiției a ieșit la rampă. Ce a spus Alina Gorghiu?
În urmă cu o zi, la un post de radio, ÎPS Teodosie a vorbit public despre violențele de orice tip care au loc între doi oameni legați prin taina cununiei.
Replica lui a venit după ce o ascultătoare i-a cerut sfatul în legătură cu mariajul ei, care a dus-o în punct unor abuzuri psihologice.
De aici și până ca fața bisericească să își spună punctul de vedere a mai fost doar un pas, care imediat a împărțit lumea în două.
Unii s-au arătat de acord cu spusele Arhiepiscopul Tomisului, în timp ce alții, printre care și ministrul Justiției, i-au criticat dur îndemnul dat femeii cu pricina.
Alina Gorghiu spune că nu este deloc de acord cu mentalitatea lui ÎPS Teodosie, considerând-o o lipsă de respect și empatie pentru victimele violenței domestice. Mai ales că, în țara noastră, de la începutul anului și până acum, spune ea, numărul cazurilor de violență în familie este înfiorător.
„«Sfaturile» lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soţul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect şi de empatie pentru victimele violenţei de orice tip, dar mai ales domestice.
Realitatea înfricoşătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliţiei Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, poliţiştii au intervenit la 49.014 cazuri de violenţă domestică. În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 4.996 de ordine de protecţie. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut în 2024 faţă de anul trecut”, a scris Alina Gorghiu, luni pe Facebook.
De asemenea, Alina Gorghiu a ținut să mai spună că, pentru ea este important, nu ca victimele violenței în familie să își ducă crucea, ci ca numărul acestora să fie cât mai mic, iar ajutorul pentru ele să fie unul și mai însemnat.
Tocmai de aceea, ea spune că deja lucrează că femeile sau bărbați abuzați de partener să poată beneficia de un ordin de protecție extins, dar și de un ajutor financiar acordat rapid.
Însă, precizează că, în astfel de condiții, când unii încearcă să ajute victimele, iar alții să le îndoctrineze cu acceptarea comportamentelor abuzive de care au parte, este foarte greu să se ajungă la o normalitate.
„Pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei, combaterea violenţei este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu iniţiativa Ordinului de protecţie extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracţiunilor. Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste iniţiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violenţa domestică? Cum putem fi credibili când aceleaşi persoane publice insinuează că femeile «trebuie să îşi ducă crucea» alături de un abuzator şi să îndure o căsnice cu abuzuri? Este
rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a completat Gorghiu.
Vă reamintim că, în urmă cu o zi, o femeie s-a plâns de comportamentul soțului, care a ajuns să o abuzeze psihologic, motiv pentru care a căutat o soluție, vindecarea, la ÎPS Teodosie.
”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a fost problema ridicată de o femeie arhiepiscopului Tomisului, la un post de radio.
Și tot acolo, ÎPS Teodosie i-a dat răspunsul. Unul care a împărțit ascultătorii în două, printre aceștia numărându-se și ministrul Justiției.
Fața bisericească a declarat că în astfel de cazuri, ca și în multe altele, atunci când doi oameni sunt legați prin taina cununiei, nu există altă variantă decât ca cei doi soți să își ducă crucea, indiferent de ce înseamnă asta.
Conform spuselor sale, femeia care se plângea de comportamentul abuziv al partenerului nu poate face nimic, fiind exclusă despărțirea, decât să aștepte vindecarea lui Dumnezeu.
”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, este răspunsul oferit de ÎPS Teodosie.