Pe 8 iulie 2024, în Calendarul ortodox  sunt sărbătoriți Sfinții Epictet și Astion.

Calendarul ortodox 8 iulie 2024: Cine au fost Sfinții Epictet și Astion?

Pe 8 iulie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri atestați de izvoarele aghiografice din țara noastră. Ei au pătimit în anul 290, în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian (284-305), în cetatea Halmyris, o veche cetate creștină situată pe malurile Dunării, cunoscută în antichitate sub numele de "Almyra".

Sfântul Epictet

Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și a fost înzestrat cu darul vindecării orbilor, ologilor și celor demonizați. Înzestrat cu o credință profundă și o puternică dorință de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu, Epictet a devenit un stâlp al comunității creștine în care trăia.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Sfântul Astion

Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Viața sa s-a schimbat radical în urma întâlnirii cu preotul Epictet, care l-a convertit la creștinism. Împreună, cei doi au ajuns în cetatea Halmyris, unde au continuat să propovăduiască credința creștină. Astion s-a învrednicit și el de darul facerii de minuni, vindecând un îndrăcit și făcând sănătos un om ce căzuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.

Calendar ortodox iulie 2024

Calendar ortodox iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Martiriul celor doi sfinți

În acea perioadă, în Halmyris a sosit comandantul Latronianus. Acesta a aflat despre activitatea celor doi străini și influența lor asupra locuitorilor cetății, care renunțau la cinstirea zeilor păgâni. La porunca lui Latronianus, Epictet și Astion au fost arestați și întemnițați. Refuzând să-și dezvăluie originile și rudele, cei doi au declarat doar că sunt creștini.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Au fost supuși la numeroase chinuri, dar au rămas nevătămați. Văzând minunea, Latronianus a ordonat să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zile, însă și după această perioadă, Epictet și Astion au rămas în viață și nevătămați. În cele din urmă, Latronianus a poruncit să li se taie capetele, iar acest lucru s-a întâmplat pe 8 iulie, mai întâi lui Astion și apoi lui Epictet. Conform actului martiric, trupurile lor erau albe ca zăpada, iar cei ce se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Descoperirea sfintelor moaște

După Edictul de la Milan din anul 313, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris, rămânând necunoscute pentru restul creștinilor până pe 15 august 2001. Echipa de arheologi condusă de Mihail Zahariade, cercetător științific principal la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din București, a descoperit moaștele sfinților. Zahariade a relatat despre descoperirea criptei martirice și inscripțiile în limba greacă ce confirmau actul martiric.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În prezent, moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt păstrate în Mănăstirea Halmyris, iar în Catedrala arhiepiscopală din Constanța se află doar câteva părticele din sfintele lor moaște.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si