Vara își face de cap pe teritoriul țării noastre, termometrele arătând în jur de 40 de grade pe timp de zi și aducându-ne nopți tropicale cu minime de 20 de grade Celsius.

Asta înseamnă că avem parte de un anotimp extrem de călduros, ceea ce este o bucurie pentru iubitorii de mare, plajă și piscine, dar și un pericol pentru sănătate.

Citește și: VIDEO Goana după pălării și ventilatoare portabile! Oamenii se pregătesc pentru „lupta” împotriva caniculei

caniculă

Termometru pe plajă

[Sursa foto: Freepik]

Canicula poate veni la pachet cu multe probleme de sănătate

Căci canicula nu este ușor de suportat și poate provoca probleme grave de sănătate și chiar, din păcate, poate duce și la deces.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

În acest sens, Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o listă de ce e bine și ce nu e bine să faci pe vreme caniculară, pentru a nu deveni victima razelor sale.

Repausul, hidratarea și scăderea temperaturii corpului sunt esențiale când termometrele indică temperaturi ridicate.

”4 măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit.

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie:

  1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
  2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
  3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).
  4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Însă, dacă aceste măsuri nu vă ajută, atunci este indicat să cereți ajutorul unui specialist pentru a nu vă pune viața în pericol.

”Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează trebuie:

  1. Sunaţi la 112.
  2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, a mai adăugat medicul din Iași.

Citește și: Jumătate de țară, sub cod galben de caniculă! Zonele în care meteorologii anunță căldură extremă

caniculă

Cer însorit

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Hugh Grant dezvăluie detalii surprinzătoare despre noul film „Bridget Jones”: „Este extrem de amuzant, dar și foarte, foarte trist”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

De asemenea, medicul vorbește și despre epuizarea termică provocată de temperaturile ridicate. Iată cum se manifestă, cum se tratează, dar și ce efecte devastatoare poate avea.

”Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice:

  1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.
  2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multor zile.
  3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
  4. a) neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
  5. b) tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină)
  6. c) cardiovasculare uneori severă, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
  7. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.
  8. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci(! nu alcool), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie(! nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
  9. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, a concluzionat specialistul.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si