Pe 10 iulie 2024, în Calendarul ortodox  sunt sărbătoriți Sfinții 45 de Mucenici 

Calendarul ortodox 10 iulie 2024: Cine au fost Sfinții 45 de Mucenici?

În vremea împăratului Liciniu (308-324), cetatea Nicopolea din Armenia a fost martora unui act de martiriu care a rămas în istoria creștinismului ca un exemplu de credință și curaj neclintit. Sfinții 45 de Mucenici, dintre care amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil și Antonie, au mărturisit credința lor în Hristos în fața persecuțiilor crunte și au plătit cu viața lor pentru aceasta.

Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei au fost arestați și aduși în fața autorităților pentru a-și renega credința. Refuzând să se lepede de Hristos, aceștia au fost condamnați la o moarte cumplită. Li s-au tăiat mâinile și picioarele, iar trupurile au fost aruncate în foc. Unii dintre ei și-au găsit sfârșitul în momentul amputării, în timp ce alții au fost aruncați de vii în flăcări, suferind o moarte cumplită.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

După ce au fost mistuiți de foc, oasele sfinților mucenici au fost aruncate în râul Lices. Însă credința creștină nu a putut fi stinsă atât de ușor. Câțiva credincioși, cu mare curaj, au recuperat oasele sfinte din apele râului și le-au așezat la loc de cinste. Această acțiune a fost un act de respect față de sacrificiul suprem al mucenicilor.

După moartea împăratului Liciniu, persecuțiile împotriva creștinilor au încetat, iar libertatea religioasă a început să fie respectată.

În cinstea Sfinților 45 de Mucenici din Nicopolea a fost zidită o biserică pe locul unde fuseseră așezate oasele lor sfinte. Această biserică a devenit un loc de pelerinaj și venerare, iar oasele mucenicilor s-au dovedit a fi un izvor de tămăduiri pentru toți cei care veneau cu credință și rugăciune.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Rugăciune scurtă sau Troparul Sfinților 45 de Mucenici

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mânuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Tot pe 10 iulie se face pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Vianor si Siluan;
- Sfantului Mucenic Apolonie din Sardia;
- Sfintilor zece mii de Parinti din pustiile Egiptului;
- Sfantului Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu.

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-45-mucenici-nicopolea-armeniei-120143.html


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si