Pe 16 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Atinoghen. 

Calendarul ortodox 16 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Atinoghen?

Sfântul Atinoghen este unul dintre martirii creștini care și-au dedicat viața apărării credinței în Hristos, trăind în perioada persecuțiilor severe ale împăratului Dioclețian (284-305). Viața și sacrificiul său rămân o sursă de inspirație și credință pentru creștini.

Sfântul Atinoghen a fost episcop al Pidahtoei și a trăit într-o mănăstire aflată lângă cetatea Sevastiei, alături de zece ucenici.

Într-o perioadă în care credința creștină era aspru persecutată, Atinoghen și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și educării ucenicilor săi în spiritul valorilor creștine.

Dregătorul Filomarh, cunoscut pentru cruzimea sa față de creștini, i-a cerut Sfântului Atinoghen să renunțe la credința sa în Hristos și să aducă jertfe idolilor păgâni. Atinoghen a refuzat cu fermitate și a mărturisit cu curaj: "O, prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se află acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii."

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În ciuda presiunilor și torturilor la care a fost supus, Atinoghen nu și-a lepădat credința. Înainte de a fi decapitat, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit pe el și pe ucenicii săi. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, spunându-i: "Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în rai și toată dorința ta se va împlini."

Cu aceste cuvinte de mângâiere, Sfântul Atinoghen și-a plecat cu veselie capul sub sabie, trecând astfel la cele veșnice, devenind un simbol al sacrificiului și credinței neclintite.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumina lină”, care face parte din rânduiala Vecerniei. Acest imn este o mărturie a profundei sale spiritualități și a influenței sale durabile asupra liturgiei creștine.

Particele din moaștele Sfântului Atinoghen se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si