Lăsata Secului marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, și anume postul Adormirii Maicii Domnului. Această zi este plină de tradiții și obiceiuri străvechi, menite să pregătească sufletește și trupește credincioșii pentru perioada de post care urmează.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

O tradiție străveche de Lăsata Secului este organizarea unei mese festive, la care se adună toată familia pentru a petrece împreună această sărbătoare. Această masă simbolizează un moment de bucurie înainte de începerea postului Adormirii Maicii Domnului.

În regiunea Bărăganului, există un vechi obicei conform căruia, de Lăsata Secului, toate oasele și resturile de mâncare de la masa festivă trebuie strânse într-o față de masă. A doua zi, aceste resturi sunt aruncate afară spre răsărit. Acest obicei are o semnificație profundă, fiind considerat un gest de curățenie și purificare, pregătind astfel casa și familia pentru perioada de post.

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În Ardeal, un alt obicei important de Lăsata Secului este legat de focurile purificatoare. În unele zone, la lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri care au rolul de a purifica totul în jur și de a alunga spiritele rele.

În regiunea Munteniei, un obicei deosebit de frumos implică pregătirea plăcintelor cu brânză dulce și stafide de către nurori, care le oferă apoi soacrelor.

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Calendar ortodox august 2024: Cele mai importante sărbători din ultima lună de vară

Reguli pentru post

Conform crestinortodox.ro, Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post se citesc în bisericile mănăstirești cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si