Sărbătoare mare pe 15 august 2024 în Calendarul ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Ce semnificație are această zi?
Este sărbătoare mare pe 15 august 2024 în Calendarul ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Află ce semnificație are această zi
Adormirea Maicii Domnului, prăznuită pe 15 august, este una dintre cele mai mari sărbători creștine. Cu toate că această sărbătoare nu este menționată în Sfintele Evanghelii, ea ocupă un loc deosebit în calendarul ortodox, fiind adânc înrădăcinată în tradiția ortodoxă.
Fecioara Maria a fost înștiințată de un înger de ”mutarea” ei la cer. Mesajul a fost plin de liniște și speranță: "Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine.
Minunile care au însoțit acest eveniment au fost numeroase: orbii și-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar bolnavii și-au găsit vindecarea. Trupul Fecioarei Maria a fost depus într-un mormânt, unde a rămas timp de trei zile, după care, în mod tainic, a fost ridicat la ceruri. Tradiția ne spune că Apostolul Toma, ajungând la Ierusalim a treia zi după înmormântare, a dorit să cinstească trupul ei. Când Apostolii au deschis mormântul, l-au găsit gol, semn că trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.
Potrivit credinței ortodoxe, trupul Maicii Domnului nu a cunoscut stricăciunea, rămânând neschimbat și preaslăvit, fiind mutat la ceruri ca o pildă pentru întreaga omenire.
Spre deosebire de Mântuitorul, care s-a înălțat prin propria putere, Maica Domnului a fost ridicată la ceruri prin voința Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos. Acolo, în ceruri, ea continuă să mijlocească pentru noi, ocrotindu-ne cu rugăciunile sale pline de iubire și milă.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În icoana Adormirii Maicii Domnului, o imagine simbolică ne înfățișează pe Hristos ținând în brațe sufletul Maicii Sale, înfășat în haine albe, prezentându-l îngerilor. Aceasta reflectă legătura profundă dintre Maica Domnului și Fiul ei, așa cum în viața pământească ea L-a purtat pe Pruncul Iisus pe brațul stâng, arătându-L lumii cu mâna dreaptă.
Patriarhul Daniel a subliniat, într-o predică, semnificația mutării Maicii Domnului la ceruri: "Adormirea Maicii Domnului este si mutare la ceruri care nu este nici inviere si nici inaltare. Aceasta mutare a ei nu este numita inviere, pentru ca ea nu s-a aratat pe pamant cu trupul inviat ca sa fie vazuta de oameni cum S-a aratat Hristos. Nu se numeste nici inaltare, pentru ca nu s-a inaltat la ceruri cu propriile puteri, ci se numeste mutare"
Acest lucru este exprimat și în troparul sărbătorii: "Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire, lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre".
Adormirea Maicii Domnului este considerată cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria, avându-și originile în secolul al V-lea, după Sinodul de la Efes din 431.
Atunci, Maica Domnului a fost recunoscută oficial drept Născătoare de Dumnezeu. Sărbătoarea a fost stabilită la nouă zile după praznicul Schimbării la Față, subliniind astfel superioritatea Maicii Domnului față de cele nouă cete îngerești, fiind mai cinstită decât heruvimii și mai mărită decât serafimii.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, se celebrează și Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale. În porturile și orașele de la mare și Dunăre au loc manifestări speciale dedicate acestei zile.