Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) reintroducerea, extinderea şi îmbunătăţirea mecanismului suplimentar de plată pentru Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Motivul acestei solicitări: pentru a asigura premisele funcţionării sustenabile a secţiilor de ATI şi a spitalelor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pozele spectaculoase cu „Muntele curcubeu” fac senzație pe rețelele sociale. Cum arată cu adevărat obiectivul turistic devenit celebru- antena3.ro

Citeste si: Dorința lui Putin ca să pună capăt războiului din Ucraina. Nici nu se gândește la pace până nu este îndeplinită- wowbiz.ro

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România, o întâlnire de negociere a avut loc, miercuri, între reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România (CMR) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cât costă tratarea unui pacient la ATI pentru o singură zi

costurile de tratament în secţiile de terapie intensivă, pentru un singur pacient, sunt cuprinse între 1.800 şi 2.800 de lei pe zi, în funcţie de nivelul spitalului şi complexitatea patologiei tratate.

Finanţarea actuală, cu toate elementele cuprinzătoare, acoperă costurile de tratament pentru cel mult 7-9 zile.

Acest fapt indică o necesitate clară de identificare a unor mecanisme suplimentare de finanţare a cazurilor extreme (foarte grave), cu o durată de spitalizare prelungită în secţiile de terapie intensivă, arată CMR. 

De ce s-au tăiat banii pentru ATI de la 1 iulie 2023

Mecanismul de plată a existat până la 1 iulie 2023, fiind eliminat de CNAS, în condițiile în care CMR solicitase îmbunătățirea și extinderea acestei modalități de compensare a cheltuielilor, care presupunea alocarea către ATI a 1% din bugetul CNAS pentru spitalizare.

Subfinanțare cronică pentru ambulatoriul de specialitate

Pentru ambulatoriul de specialitate, creșterea valorii punctului de la 4,5 lei la 5 lei, pentru trimestrul IV al anului, este benefică, dar păstrează acest segment medical în zona de subfinanțare cronică, cu impact negativ asupra sustenabilității furnizării serviciilor medicale, precum și a atractivității acestui domeniu, pentru resursa

umană tânără.

Cu privire la acest aspect, CNAS a exprimat disponibilitatea de a continua eforturile de creștere a valorii punctului per serviciu, la un nivel care să reflecte contextul economic și necesitățile acestui segment.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si