Pe 18 august 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ioan de Rila.

Calendar ortodox 18 august 2024: Cine a fost Sfântul Ioan de Rila?

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867- 946) este unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar și întemeietor al monahismului bulgar. Viața sa, marcată de rugăciune, singurătate și minuni, a lăsat o amprentă profundă asupra spiritualității bulgare și a întregii lumi ortodoxe.

Născut în anul 867 în satul Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (actuala Dupnița), Sfântul Ioan de Rila a crescut într-o familie simplă de păstori. La vârsta de 25 de ani, el a ales să se retragă din lume pentru a trăi o viață dedicată rugăciunii și contemplării, renunțând la viața de păstor. În căutarea liniștii și apropierii de Dumnezeu, Sfântul Ioan a trăit în singurătate în mai multe locuri înainte de a se stabili definitiv în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții.

Sfântul Ioan de Rila este recunoscut drept întemeietorul primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Acest loc sfânt a devenit rapid un centru spiritual important, atrăgând monahi și credincioși din întreaga țară. Vestea despre viața sa de sfințenie și minunile pe care le săvârșea s-a răspândit în întreaga Bulgarie, ajungând până la capitala Imperiului Bulgar.

Sfântul Ioan de Rila

Sfântul Ioan de Rila

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Întâlnirea cu Țarul Petru I

Una dintre cele mai remarcabile întâmplări din viața Sfântului Ioan de Rila este întâlnirea sa cu Țarul Petru I.

Vestea despre sfințenia sa l-a determinat pe Țarul Petru să facă o călătorie de 120 km până în Munții Rila pentru a-l întâlni și a-i cere sfaturi duhovnicești. Deși refuză să-l întâlnească în persoană pe împărat, Sfântul Ioan îi trimite un mesaj prin intermediul unui soldat, refuzând darurile de aur și învățându-l că aurul este necesar mai degrabă pentru împărați, care trebuie să apere țara și să ajute săracii.

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Sfântul Ioan de Rila și-a scris "Testamentul", un document de mare valoare spirituală, care s-a păstrat până în zilele noastre. Moartea sa a avut loc la 18 august 946, iar imediat după aceasta, moaștele sale, cunoscute pentru puterile lor făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul domniei lui Petru I.

Citește și: Calendar ortodox august 2024: Cele mai importante sărbători din ultima lună de vară

În 1183, după ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia, moaștele Sfântului Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom. Ele au rămas acolo timp de patru ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia. În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat mutarea moaștelor în Veliko Tărnovo, noua capitală a Bulgariei. După ce orașul a fost cucerit de turci în 1393, moaștele au fost înapoiate Mănăstirii Rila în 1469, cu permisiunea Sultanului Murad II.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sfântul Ioan de Rila este prăznuit în fiecare an pe 18 august, ziua trecerii sale la Domnul, și pe 19 octombrie, ziua mutării moaștelor sale.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si