Pe 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit „Protectorul Omenirii”. Acest sfânt este recunoscut drept unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, fiind un apărător neînfricat al credinței creștine, care a trăit într-o perioadă tumultuoasă pentru Biserica Ortodoxă.

Sfântul Alexandru s-a născut la începutul secolului al IV-lea, într-o epocă marcată de schimbări majore în Imperiul Roman. Deși nu avea o educație teologică formală, virtuțile sale remarcabile l-au făcut să fie considerat vrednic de a-l sluji pe Arhiepiscopul Mitrofan al Bizanțului.

Sub îndrumarea acestuia, Alexandru și-a desăvârșit viața spirituală și a devenit un model de smerenie și credință.

Un moment crucial în viața Sfântului Alexandru a fost participarea la primul Conciliu de la Niceea, în anul 325, un eveniment de o importanță deosebită pentru creștinătate. Patriarhul Mitrofan, în vârstă și slăbit, l-a trimis pe Alexandru să-l reprezinte la acest sinod, unde s-au dezbătut și combătut ereziile vremii, în special arianismul. Această erezie, propagată de Arie, susținea că Fiul lui Dumnezeu nu este veșnic, ci creat de Tatăl. Sfântul Alexandru s-a remarcat prin argumentele sale teologice și prin fermitatea cu care a apărat dogma Sfintei Treimi.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Patriarh al Constantinopolului

După încheierea Sinodului de la Niceea, un eveniment miraculos a marcat viața Sfântului Alexandru. Un înger i-a apărut Patriarhului Mitrofan, anunțându-l că urmașul său la scaunul patriarhal va fi Alexandru, slujitorul său credincios. Astfel, la o vârstă înaintată, Alexandru a devenit Patriarh al Constantinopolului și a continuat lupta împotriva ereziilor, apărând cu tărie credința ortodoxă.

În ciuda vârstei sale, aproape 70 de ani când a preluat scaunul patriarhal, Sfântul Alexandru a demonstrat o energie spirituală impresionantă. El a înfruntat cu curaj intrigile lui Arie și ale acoliților săi, consolidând Biserica și menținând puritatea credinței ortodoxe.

Sfântul Alexandru a trăit o viață lungă și plină de realizări spirituale, trecând la cele veșnice în anul 337, la venerabila vârstă de 98 de ani. Moștenirea sa spirituală continuă să inspire credincioșii de pretutindeni, iar ziua de 30 august rămâne un prilej de reflecție asupra curajului și dedicării cu care a apărat credința creștină.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Zile libere în 2025. Când pică minivacanțele de Paște, Rusalii, 1 Decembrie

Numele sărbătorite de Sfântul Alexandru

În tradiția creștină, Sfântul Alexandru este celebrat nu doar prin viața și faptele sale, ci și prin numeroasele nume derivate din Alexandru, care sunt sărbătorite în aceeași zi. Acestea includ nume precum Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lisandra, Sandra, Alexandrin, Sandu, Sanda, Alessandra și multe altele.

Aceste nume, purtate de mii de oameni, poartă în ele o parte din binecuvântarea și protecția Sfântului Alexandru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si