Pe 3 septembrie, în Calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce neagră: Sfântul Antim.

Sfântul Antim, sărbătoare cu cruce neagră pe 3 septembrie

Ziua de 3 septembrie este o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că este o zi de rugăciune.

Pe 3 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Antim, un martir care a păstorit Biserica Nicomidiei în vremuri de prigoană cruntă împotriva creștinilor.

Sfântul Antim este cunoscut pentru curajul și credința sa neclintită, calități care au devenit exemple de urmat pentru creștini în fața persecuțiilor dictate de împărații romani Dioclețian și Maximian.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ- wowbiz.ro

În anul 288, sub domnia lui Maximian, au fost uciși 20.000 de creștini în Nicomidia, într-un masacru sângeros care a marcat una dintre cele mai severe prigoane împotriva credincioșilor creștini. În această perioadă tulbure, Sfântul Antim se afla în satul Semana.

Însă prezența sa acolo nu era motivată de frica de moarte, ci de dorința de a-i întări pe credincioșii din acea comunitate, pregătindu-i pentru a accepta martiriul cu demnitate și credință.

Într-una din scrisorile pe care le-a trimis creștinilor aflați în închisoare, Sfântul Antim a încercat să-i îmbărbăteze, însă această epistolă a ajuns în mâinile împăratului Maximian. După ce a citit scrisoarea, împăratul a ordonat prinderea lui Antim.

Douăzeci de soldați au fost trimiși pentru a-l captura pe sfânt. Cu toate acestea, Antim, având darul vederii cu duhul, a anticipat sosirea acestora și le-a ieșit în întâmpinare. El i-a primit cu ospitalitate, le-a oferit masă și adăpost ca unor oaspeți de seamă și, după ce le-a oferit toate cele necesare, le-a mărturisit că el este cel pe care îl căutau.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Uimiți de bunătatea și curajul lui Antim, soldații i-au propus să se ascundă, oferindu-se să mintă în fața împăratului, spunând că nu l-au găsit. Însă, sfântul le-a refuzat propunerea, subliniind că nu se teme să moară pentru Hristos și că nu este demn de un creștin să mintă.

În drumul lor către împărat, toți cei douăzeci de soldați au fost profund mișcați de credința și caracterul lui Antim, astfel încât au ales să creadă în Hristos și au cerut să fie botezați. La scurt timp după ce au ajuns în fața lui Maximian, Sfântul Antim a fost supus la chinuri cumplite, iar în cele din urmă, a fost decapitat, pecetluindu-și credința cu sângele său.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si