În 2024, cetățenii României sunt chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, într-o competiție politică care va decide viitorul țării pentru următorii cinci ani. Data alegerilor prezidențiale 2024 este deja stabilită, iar primul tur va avea loc în luna noiembrie.

Pe 24 noiembrie 2024 are loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România

Potrivit calendarului electoral, primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 se va desfășura pe data de 24 noiembrie.

Acest prim tur va fi decisiv pentru a stabili care dintre candidați vor merge mai departe în competiția pentru funcția supremă în stat, în cazul în care niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de peste 50% din voturi.

La fel ca în anii anteriori, alegerile prezidențiale se desfășoară într-un sistem de două tururi de scrutin, ceea ce înseamnă că în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește votul majoritar în primul tur, va fi necesară organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ciuperca otrăvitoare cu dinți sau palmierul-fantomă. Cum arată cele mai ciudate plante și ciuperci descoperite în 2024- antena3.ro

Citeste si: Se adâncește misterul asupra masacrului din Magdeburg. Atacatorul, un medic arab islamofob și simpatizant al extremei drepte- stirileprotv.ro

Citește și: Calendar alegeri prezidențiale 2024: Până când se depun candidaturile și când începe campania electorală?

Când se desfășoară al doilea tur al alegerilor prezidențiale

În cazul în care niciun candidat nu va obține majoritatea voturilor în primul tur, al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe data de 8 decembrie 2024. Al doilea tur se desfășoară între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur, oferindu-le astfel cetățenilor posibilitatea de a alege între aceștia.

Organizat o dată la cinci ani, scrutinul prezidențial oferă cetățenilor români posibilitatea de a-și alege președintele, liderul care va juca un rol crucial în conducerea țării și în reprezentarea intereselor României pe scena internațională. Președintele României este ales prin vot direct și are un mandat de cinci ani, cu posibilitatea de a fi reales o singură dată.

Citește și: VIDEO Prezidențiabilii, pe drumul credinței! Ce candidați au ales să petreacă ziua de Sfânta Maria în biserică?

Atribuțiile președintelui României

Deși România este o republică semiprezidențială, ceea ce înseamnă că guvernul are un rol major în gestionarea afacerilor curente ale statului, președintele joacă un rol important în stabilirea direcției politice și diplomatice a țării. Atribuțiile președintelui includ, printre altele:

  • Reprezentarea României pe plan internațional și semnarea tratatelor internaționale.
  • Desemnarea prim-ministrului, după consultarea partidelor politice, și numirea guvernului.
  • Conducerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
  • Promulgarea legilor și dreptul de a cere reexaminarea unei legi de către Parlament.
  • Posibilitatea de a convoca referendumuri pe teme de interes național.

Citeste si: Indexările și majorările vor dispărea odată cu anul 2025? Pensiile riscă să fie înghețate dacă se va adopta o anumită lege- kfetele.ro

Citeste si: Obiceiul respectat cu sfințenie de Constantin Enceanu: "În ciuda sumelor de bani care mi s-au oferit"- radioimpuls.ro

Citeste si: O familie a transformat un garaj obișnuit într-un apartament de lux. Cât a costat amenajarea și cum arată rezultatul final- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si