Pe data de 18 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei.

Calendar ortodox 18 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Eumenie?

Sfântul Eumenie a trăit în secolul al VI-lea, într-o perioadă de mari frământări și nevoi spirituale, dar și de profunde transformări sociale și religioase. Încă din tinerețe, el a ales calea renunțării la cele lumești, împărțindu-și averea săracilor și dedicându-se vieții monahale.

Hotărârea sa de a urma această cale a fost motivată de o dorință arzătoare de a-L sluji pe Dumnezeu și de a trăi conform învățăturilor creștine, depășind propriile nevoi și dorințe materiale.

Sfântul Eumenie a devenit un vas al harului divin, umplându-se de o lumină interioară atât de puternică, încât viața sa exemplară nu putea rămâne ascunsă de ochii celor din jur. Asemeni versetului din Evanghelia după Matei: „Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă” (Matei 5, 14), sfințenia sa s-a manifestat într-un mod evident și copleșitor. Oamenii au fost atrași de puritatea viețuirii sale, iar faima sa de om al rugăciunii și al faptei bune s-a răspândit repede.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Este păcat să crezi în horoscop? Iată ce spun preoții

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Datorită vieții sale exemplare și a iubirii de semeni, Sfântul Eumenie a fost ales episcop al Gortinei, o cetate importantă din insula Creta. În această calitate, el a continuat să propovăduiască Evanghelia, devenind un adevărat păstor spiritual al credincioșilor săi. Misiunea sa de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu nu s-a limitat însă doar la Gortina. Înflăcărat de dragostea pentru Hristos, el a călătorit la Roma și în Tebaida Egiptului, vestind Evanghelia și întărind comunitățile creștine aflate acolo.

Sfântul Eumenie a fost recunoscut nu doar pentru predicile sale inspirate, ci și pentru minunile pe care le săvârșea. Era considerat „tatăl sărmanilor” și „bogăția nevoiașilor”, fiind mereu alături de cei în nevoie. I-a mângâiat pe cei întristați și a oferit alinare celor suferinzi. Prin rugăciunea sa puternică și credința sa neclintită, Sfântul Eumenie a fost vindecătorul multor bolnavi și eliberatorul celor posedați de duhuri rele.

Una dintre minunile remarcabile săvârșite de el a avut loc în Tebaida Egiptului, într-o perioadă de mare secetă. Prin rugăciunea sa stăruitoare, Sfântul Eumenie a adus ploaie, salvând astfel comunitățile afectate de lipsa de apă. De asemenea, el a îmblânzit un șarpe veninos care amenința locuitorii și a alungat demonii din cei posedați, eliberându-i de suferința lor.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sfântul Eumenie și-a încheiat viața pământească în Tebaida, acolo unde a trăit ultimele sale clipe în rugăciune și slujire. Trupul său neînsuflețit a fost dus în Grecia, în Raxos, locul său de naștere, unde relicvele sale au rămas ca o binecuvântare pentru credincioși.

Sfântul Eumenie ne învață că adevărata putere nu vine din bogăție sau poziție, ci din comuniunea profundă cu Dumnezeu și din slujirea celor aflați în nevoie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si