Riscul unui război nuclear între Rusia și Occident este tot mai mare. Decizia lui Vladimir Putin de a schimba doctrina nucleară oficială a Rusiei este răspunsul Kremlinului la discuțiile care au loc acum între SUA și Marea Britanie cu privire la posibilitatea de a acorda Ucrainei permisiunea de a lansa rachete occidentale convenționale în Rusia.

Citește și: Războinicul cecen Ramzan Kadîrov, nevoit să își tracteze mașina blindată Tesla: "De ce ai făcut asta, Elon? Nu e bărbătește". Ce îi reproșează miliardarului

Vladimir Putin a condus, miercuri 25 septembrie, o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, în care a spus că doctrina nucleară a Rusei trebuie modificată.

Argumentul liderului de la Kremlin: peisajul global în schimbare rapidă a generat noi amenințări și riscuri pentru Rusia.

Rusia își modifică doctrina nucleară

Liderul Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, principalul factor de decizie privind arsenal nuclear al Rusiei, a spus că dorește să sublinieze mai ales o schimbare-cheie:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp- wowbiz.ro

„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată atacul lor comun asupra Federației Ruse”, a spus Putin.

În prezent, doctrina nucleară rusă prevede o recurgere "strict defensivă" la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în caz de agresiune cu arme convenţionale, care "ameninţă însăşi existenţa statului".

Vladimir Putin: "Au apărut noi surse de ameninţări şi riscuri militare pentru Rusia"

Preşedintele rus a avertizat miercuri că ţara sa ar putea recurge la armă nucleară în cazul unei "lansări masive" de avioane, rachete sau drone împotriva teritoriului său, potrivit Japan Times.

"Vom lua în considerare o astfel de posibilitate dacă primim informaţii fiabile privind lansarea masivă de mijloace de atac aerospaţiale şi trecerea lor peste graniţa statului nostru", a avertizat el.

Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia a avut întotdeauna "o abordare foarte responsabilă pe aceste probleme".

Cu toate acestea, "vedem că actuala situaţie militară şi politică evoluează foarte dinamic şi trebuie să luăm în considerare acest lucru", a adăugat el.

"Este vorba în special de apariţia de noi surse de ameninţări şi riscuri militare pentru Rusia şi aliaţii săi", a precizat şeful statului rus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si