Insitutul Oncologic București își trimite pacienții bolnavi acasă din cauză că spitalul nu mai are bani de medicamente. Se pare că zeci de pacienți care au mers la spital pentru a primi tratamentul au făcut cale întoarsă pentru că nu sunt fonduri.

Potrivit informațiilor transmise de adevarul.ro, Insititutul ar fi cerut 10 milioane de lei pentru a achiziționa medicamentele necesare, însă Casa de Sănătate a virat doar jumătate din sumă.

Cel mai mare spital de oncologie din țară a încercat să rezolve problema apelând la Spitalul Universitar de Urgență Elias în vederea obținerii medicamentelor necesare, de unde au obținut tratament pentru 10 pacienți.

Insitutul Oncologic București își trimite pacienții acasă în lipsă de medicamente

Pacienții care ajung la Insitutul Oncologic București se pare că sunt trimiși acasă din cauză că spitalul nu are bani pentru medicamente. Situația este îngrijorătoare pentru oamenii bolnavi, care nu se pot trata.

Citește și: "Fata se temea, avea frică în ea" S-a sinucis la câteva luni după ce și-a omorât soția cu sânge rece, în fața fiicei. Bărbatul s-a spânzurat în închisoare, după mai multe tentative

O pacientă a mărturisit că lipsa medicamentelor de la spitalul de oncologie poate fi catalogată drept o împingere către moarte pentru cei care nu își permit să își cumpere tratamentul din farmacii sau din străinătate, dar și pentru cei care își permit, pentru că aceștia nu au siguranța

medicamentelor achiziționate online.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cine are bani își cumpără din farmacie, de pe internet. Așa a înflorit și traficul on-line cu medicamente oncologice. Eu nu sunt de acord cu o astfel de practică, nu poți ști de la cine cumperi și ce anume cumperi însă, iată, sunt persoane disperate care ar face orice să supraviețuiască, a declarat o pacientă.

Situația haotică a medicamentelor care sunt decontate sau nu a fost abordată de fondatoarea Asociației Pacienților Oncologici din România. Aceasta a explicat că medicii sunt nevoiți să trateze pacienții care ajung la spital, existând mereu riscul ca pentru următorul să nu mai aibă medicamente. Mai mult decât atât, unele medicamente, necesare în tratarea mai multor tipuri de cancer, nu sunt decontate în fiecare situație.

Sunt medicamente care, teoretic, ar trebui să fie eliberate către pacienți, dar când merge pacientul la farmacie i se spune că nu există fonduri. Sau i se spune că medicamentul respectiv este decontat doar pentru anumiți bolnavi. Un exemplu concret este Herceptinul. Este decontat de către Casă, este gratuit pentru cancerul de sân, dar nu este decontat pentru cancerul de stomac. Dar vorbim despre același medicament! Este strigător la cer! Sau există medicamente pentru cancerul cerebral. dar nu și pentru cel renal. Iar acest tratament devine specific în funcție de gravitatea bolii. Nu ai de unde să știi ce pacienți îți vor veni peste o săptămână, două.

Apoi, tu, ca și spital, dai medicamentul pacienților care au nevoie, în ordinea în care aceștia se prezintă la tine. Medicul este dator să-l ajute pe cel care a venit. Ce se va întâmpla cu pacienții care vin mâine...poate vor exista medicamente, poate nu. Medicii sunt puși într-o situație foarte delicată, a declarat fondatoarea Asociației Pacienților Oncologici din România.

Citește și: Fost polițist, găsit înecat la marginea unui lac din județul Olt

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Fondatoarea Asociației Pacienților Oncologici din România a mărturisit că problema banilor în care se poziționează Insitutul Oncologic București s-ar datora unei gestionări ineficiente a banilor.

Problema de bază, de la care pleacă totul, este proasta gestionare a banilor. Pe lângă faptul că sunt puțini, banii mai sunt și prost alocați. Pentru că dacă ar fi bine administrați, ar ajunge. Să vă explic la ce mă refer. În România nu există un registru în care să fie trecuți pacienții oncologici în funcție de boala de care suferă și de stadiul acesteia. Mă refer la o bază de date la nivelul fiecărui județ, care să nu aibă legătură cu Institutul Național sau Județean de Statistică, pentru că acolo datele ajung după câțiva ani. Nu sunt actualizate la timp. Dacă o să vă uitați, o să vedeți că în momentul acesta datele s-au oprit undeva în anul 2022. Prețul este diferit pentru fiecare medicament în parte și pentru fiecare tip de cancer în parte. Dacă vorbim despre cancerul de sân, altul este tratamentul pentru o persoană diagnosticată, aflată în stadiul I al bolii, și cu totul altul pentru o persoană în stadiul III cu metastaze, a declarat fondatoarea Asociației Pacienților Oncologici din România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si