Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică fiind în vigoare un Cod galben de ploi în cea mai mare parte a ţării.

Citește și: Ciclonul care lovește România aduce ploi abundente. COD ROȘU de la ANM! Pericol major de inundații- LIVE TEXT

Începând de duminică ora 20.00, va fi Cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, la altitudini în general de peste 1.700

de metri, în Carpaţii Orientali şi Meridionali.

Aici vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat duminică, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice, activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

Cod roșu de ploi torențiale în județul Galați

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, este Cod portocaliu de ploi abundente.

În noaptea de duminică spre luni, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente, ci cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp.

Şi în Bucureşti, vremea se răceşte şi devine instabilă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă duminică, între orele 10.00 şi 20.00, în cea mai mare parte a ţării.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice.

Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia respinge orice fel de colaborare cu restul lumii. ”Deja pregătesc Europa pentru o aventură sinucigașă”- wowbiz.ro

În plus, vremea se va răci accentuat în toată ţara.

cod rosu

Cod rosu de ploi in Galati

În intervalul menţionat, este Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în judeţele Sibiu, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, în municipiul Bucureşti şi parţial în judeţele Hunedoara şi Alba.

Astfel, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

O altă avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului va fi valabilă de duminică, de la ora 20.00,

până luni, la ora 10.00, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania, unde vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

De la miezul nopţii de duminică spre luni până luni, la ora 9.00, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente. Cantităţile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp.

Meteorologii au emis şi o atenţionare Cod galben, valabilă de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră. Aceasta vizează ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50...70 km/h.

În acelaşi interval, va fi Cod galben şi în Carpaţii Orientali şi Meridionali, la altitudini în general de peste 1.700 de metri, unde vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile șocate de ce au găsit în telefonul criminalului din Italia: "Am vrut să știu cum e să ucizi". Ucigașul Mariei Campai și-a premeditat fapta- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Aceste două atenţionări Cod galben vizează judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, în municipiul Bucureşti şi în unele zone ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova.

Cum e vremea în București

În zona municipiului Bucureşti, de duminică de la ora 10.00 până luni la aceeaşi oră, vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a zilei şi noaptea vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40...70 l/mp şi posibil de peste 80 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 50...55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24...25 de grade, iar cea minimă de 10...11 grade.

De luni dimineaţă până marţi, la ora 10.00, vremea va fi închisă, rece, iar ziua temporar va ploua (10...15 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9...11 grade. Vântul va sufla slab şi moderat.

Avertismentul lui Raed Arafat, șeful DSU

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat duminică la Antena 3 CNN că 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină în cazul în care va fi nevoie. Acesta îi sfătuiește pe români să stea la adăpost și să își ia toate măsurile de siguranță. Începând de la ora 10.00, au intrat în vigoare mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale și vijelii.

„La nivelul Situațiilor de Urgență, în județele care se vor afla sub codul portocaliu, fie cele care se află de astăzi dimineața până astă seară, fie cele care vor intra din seara asta până mâine, fie cele care sunt pe toată perioada, pentru că sunt unele județe care au intrat de astăzi și până mâine, inclusiv București, a fost dublat numărul pompierilor care sunt în tură”, a transmis Raed Arafat.

Acesta a anunțat că în jur de 8.000-9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină în caz de inundații.

„La acest moment, asta înseamnă că noi avem în țară în jur la 8000- 9000 de pompieri care sunt în unități la acest moment și care sunt gata de intervenție. La asta se adaugă ce are poliția, ce are Jandarmeria, ce putem chema de la Armată și, bineînțeles, fiecare pe nivel de linia competențelor pe care le are acum. Au fost activate toate centrele județene de conducere a intervenției în cele 30 de județe care vor fi sub codul portocaliu”, a mai precizat Raed Arafat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si