Pe 1 octombrie 2024, este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare deosebit de importantă în calendarul ortodox. Această sărbătoare amintește de un eveniment miraculos petrecut în anul 911, în biserica din Vlaherne, când Fecioara Maria s-a arătat în fața credincioșilor în timpul unei privegheri, acoperindu-i și protejându-i cu Sfântul Ei Acoperământ. Acest eveniment a rămas în tradiția creștină ca un simbol al protecției și mijlocirii neîncetate a Maicii Domnului pentru întreaga lume.

Fecioara Maria s-a arătat în mod miraculos poporului adunat, însoțită de apostoli, sfinți și mucenici.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului are rădăcini într-un moment dramatic din istoria Bizanțului. În anul 911, cetatea Constantinopolului era asediată, iar locuitorii se adunaseră în biserica din Vlaherne, cunoscută pentru relicvele sale sfinte, pentru a cere ajutor divin. În timpul privegherii de noapte, în jurul orei patru dimineața, Fecioara Maria s-a arătat în mod miraculos poporului adunat, însoțită de apostoli, sfinți și mucenici.

Potrivit relatărilor, Maica Domnului stătea în văzduh, rugându-se cu lacrimi pentru salvarea cetății și pentru întreaga lume. Ea ținea în mâinile sale un acoperământ, un fel de maforion, pe care îl ridica deasupra capetelor credincioșilor, simbolizând protecția divină. Acest moment deosebit a fost martorul unei rugăciuni speciale adresate Mântuitorului, în care Maica Domnului cerea salvarea și binecuvântarea celor care o cheamă cu credință și se încred în ajutorul ei.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, prezent în acea biserică, a fost cel care, împreună cu ucenicul său Epifanie, a avut privilegiul de a o vedea pe Maica Domnului în timpul acestei viziuni. Emoționat, Sfântul Andrei i-a spus lui Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”, iar Epifanie a răspuns plin de uimire: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.

Rugăciunea Maicii Domnului a fost una plină de milă și iubire, ea cerând Domnului să primească pe toți cei care îl slăvesc și îl cheamă cu credință: „Împărate ceresc, primește pe tot omul ce Te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul preasfânt numele Tău”. Ea a promis să mijlocească pentru cei ce o cinstesc și să îi izbăvească de toate necazurile și încercările vieții.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: 9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”- wowbiz.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

Sfinții prezenți alături de Maica Domnului

În această viziune cerească, alături de Fecioara Maria au fost prezenți doi dintre cei mai mari sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, numit „cel mai mare dintre cei născuți din femeie”, și Sfântul Ioan Evanghelistul, ucenicul cel iubit al lui Hristos. Aceștia au fost chemați de Maica Domnului să i se alăture în rugăciunea pentru lume, pentru că rugăciunile lor aveau o putere deosebită în fața Domnului, datorită curăției și sfințeniei lor.

Sărbătoare 1 octombrie 2024 - Calendarul ortodox

Sărbătoare 1 octombrie 2024 - Calendarul ortodox

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Se spală de Acoperământul Maicii Domnului 2023? Ce spun preoții

Semnificația sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare care ne amintește că, prin rugăciune și credință, putem primi ajutorul Maicii Domnului în orice încercare a vieții.

Evenimentul prăznuit pe 1 octombrie ne învață că Fecioara Maria nu încetează să mijlocească pentru lume, să aducă rugăciuni înaintea lui Dumnezeu și să ofere protecția sa celor care o cinstesc cu dragoste.

Citeste si: Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când mama copiilor lui își va reface viața: „Am stabilit amândoi așa.”- kfetele.ro

Citeste si: „Mama e mereu plecată din țară” Fiul Lui Andrei Aradits, Eric, confesiuni dureroase despre divorțul părinților săi- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pentru credincioși, această sărbătoare este un prilej de întărire a credinței și de reafirmare a încrederii în puterea rugăciunii. Maica Domnului rămâne un sprijin neclintit în fața dificultăților vieții, iar Acoperământul său simbolizează ocrotirea divină care se întinde peste toți cei care îi cer ajutorul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si