Anul școlar 2024-2025 vine cu o serie de schimbări importante privind absențele elevilor, exmatricularea și scăderea notei la purtare.

La câte absențe nemotivate ești exmatriculat

Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial și include mai multe modificări, în special în secțiunea referitoare la "Sancționarea elevilor", pentru a alinia documentul cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Noile reglementări clarifică tipurile de sancțiuni care pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea abaterilor disciplinare, și procedurile aferente.

Principalele sancțiuni aplicabile elevilor

Observație individuală – o atenționare verbală cu privire la comportamentul inadecvat.

Mustrare scrisă – avertizare scrisă, cu informarea părinților sau reprezentanților legali.

Retragerea temporară sau definitivă a bursei – pentru fapte repetate de violență sau abateri disciplinare.

Mutarea disciplinară la o clasă paralelă – aplicată în caz de abateri grave, cum ar fi fapte de violență sau distrugerea bunurilor școlare.
Suspendarea pe o perioadă limitată de timp – maxim 5 zile lucrătoare, pentru fapte de violență sau distrugerea bunurilor, dar nu mai mult de 15 zile pe an.

Preaviz de exmatriculare – pentru abateri foarte grave.

Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul următor, fie în aceeași unitate de învățământ, fie într-una diferită.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Exmatricularea fără drept de reînscriere – pentru elevii din învățământul postliceal.

La câte absențe ești exmatriculat în anul școlar 2024-2025

La câte absențe ești exmatriculat în anul școlar 2024-2025

[Sursa foto: Pixabay]

Citește și: Elevii de 10 primesc sume între 1000 și 2500 de lei de Ziua Educației. Un singur județ din țară acordă aceste premii

Alte prevederi importante:

Elevii din învățământul primar nu pot fi sancționați cu mutarea la o altă clasă, suspendarea sau exmatricularea.

Elevii din învățământul obligatoriu (gimnazial și liceal) pot fi exmatriculați doar în cazuri extreme, când prezența lor pune în pericol siguranța altor elevi sau a personalului din școală.

Sancțiunile colective sunt interzise, iar elevii au dreptul la apărare în fața comisiilor de disciplină.

În cazuri de sancțiuni grave, elevii beneficiază de consiliere psihologică și de activități speciale pentru a facilita reintegrarea.
Proceduri de aplicare a sancțiunilor:

Informarea scrisă a elevilor și părinților este obligatorie pentru toate sancțiunile.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Sancțiunile pot fi contestate în scris, iar contestațiile sunt soluționate de consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

Comunicarea cu părinții, în cazuri de abateri disciplinare, se face într-un cadru confidențial, în prezența consilierului școlar, dacă este necesar.

La câte absențe ești exmatriculat în anul școlar 2024-2025

La câte absențe ești exmatriculat în anul școlar 2024-2025

[Sursa foto: Pixabay]

Citește și: Pe ce dată începe vacanța din octombrie 2024 pentru elevi?

Ce înseamnă absent nemotivat

Un absent nemotivat este o absență care nu este justificată de părinți sau de un medic. Pentru ca o absență să fie considerată motivată, părinții trebuie să prezinte o scutire medicală sau o cerere de motivare a absenței în termenul stabilit de regulamentul școlii, care, de obicei, este de câteva zile lucrătoare de la data absenței.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si