După ce fermierii români s-au plâns de concurență neloială din cauza ouălor din Ucraina, care sunt și de două ori mai ieftine, Ministerul Agriculturii a decis ca acestea să poată fi importate doar pe bază de licență. Numai în primele șase luni ale anului deja importurile de ouă și carne de la ucraineni au crescut cu aproape cincizeci la sută. În

supermarketuri un cofraj cu treizeci de ouă din Ucraina costă douăzeci și unu de lei. Sunt inscripționate cu codul trei, asta înseamnă că provin de la găini crescute în baterii, care nu ies niciodată în aer liber.

Orice procesator care vrea să importe ouă sau carne de pui din Ucraina trebuie să facă o solicitare scrisă care să spună clar numele firmei de unde vrea să importe, cantitatea și cel mai important, un buletin de analize pentru a certifica dacă produsele sunt sau nu conforme. Solicitarea va fi analizată de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai ANSVSA. Același traseu s-a aplicat și la zahăr: „Nu le strică nicio afacere pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă produsă de fermierii români să fie integrată în procesare.” Fermierii au o altă soluție: „Pe noi ne-ar ajuta foarte mult interzicerea importurilor au acceptul unor importuri cu condiții de calitate similare cu ce vindem noi pe piață.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Poziția corectă a mâinii la măsurarea tensiunii. Ce să nu faci cu 30 de minute înainte- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

Specialiștii spun că e foarte greu să facem diferența la raft între produsele românești și cele ucrainene, așa că totul se bazează pe corectitudinea celor care le etichetează: „Nu poți să-ți dai seama foarte ușor la prima vedere, deci trebuie doar după ce pregătești produsul să-ți dai seama după gust, după calitățile senzoriale. În mod normal pe etichetă ar trebui să fie foarte clar toate detaliile, privind informarea consumatorului. Problema este dacă se respectă etichetarea corectă.”

„La sărăcia care este acum în România, cu privire la salarii și pensii, oamenii se uită la prețul cel mai mic și nu la calitate”, „Le-aș lua și pe alea din Ucraina. Dacă sunt mai ieftine decât alea românești le-aș lua pe aia din Ucraina”, spun cumpărătorii.

Cu toate că Ministerul Agriculturii își propune să reducă importurile, datele statistice arată că în primele opt luni ale acestui an importul de alimente a crescut la peste șapte miliarde de euro, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si