Calendar ortodox 13 octombrie 2024. O altă sărbătoare importantă legată de capitala Moldovei, Iași, are loc duminică. Este vorba despre Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iași.

Citește și: Programul pelerinajului la Sfânta Parascheva Iași 2024

Pelerinii ortodocși din România pot participa la sfintele slujbe având bucuria de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

Calendar ortodox, 13 octombrie. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 13 octombrie și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. În anul 1996 a fost adusă la Iași, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia).

A fost pentru prima dată în istoria pelerinajului din România când peste un milion de credincioși au venit să cinstească, la Iași, pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca în data de 13 octombrie să se facă pomenirea "Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași", la propunerea IPS Mitropolit Daniel, astăzi Patriarhul BOR.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: 18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex live și sânge- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

Această sărbătoare apare consemnată în calendarul creștin ortodox român cu cruce neagră, din anul 1997, potrivit Crestinortodox.ro.

Ce alte sărbători ortodoxe mai sunt în luna octombrie:

Duminica a 21-a după Rusalii, zi importantă pentru creștinii ortodocși

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește tot acum pe Sfântul Mucenic Carp, episcopul Tiatirei, și pe Sfântul Papil.

diaconul său.

Sfântul Mucenic Carp și Sfântul Papil au pătimit în locul nașterii lor- cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius și a proconsulului Valerius. Au fost legați și târâți de cai, însă un înger al Domnului le-a vindecat rănile.

Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că și el este creștin și a fost supus și torturii. Au fost legați din nou și tarați de cai. Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deshise și pe Domnul șezând pe tron, înconjurat de heruvimi și serafimi.

Sfântul Papil, deși era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulți să primească credință în Hristos.

Citeste si: Se măresc iar pensiile, odată cu luna noiembrie! Cine va beneficia de această majorare?- kfetele.ro

Citeste si: Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva violenței asupra femeilor, dar videoclipurile ei sunt pline de violență și imagini vulgare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Lituania instalează „dinți de dragon” și își pregătește podurile să fie aruncate în aer- antena3.ro

Calendar ortodox, 13 octombrie. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Calendar ortodox, 13 octombrie. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Tot duminică 13 octombrie se face pomenirea:
- Sfantului Mucenic Florentie;
- Sfantului Mucenic Dioscor;
- Sfantului Nichita Patriciu, marturisitorul;
- Sfantului Mucenic Veniamin, diaconul;
- Sfantului Mucenic Antigon;


- Sfintei Mucenite Hrisi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si