Jurnalista Viktoria Roshchina, care ar fi împlinit 28 de ani în această lună, a dispărut în luna august anul trecut, după ce a plecat în estul Ucrainei deținut de ruși pentru un reportaj pe front.

Citește și: Pericolul unui război nuclear, în spatele acordării Premiului Nobel pentru Pace 2024

Viktoria Roshchina a fost dată dispărută până în aprilie 2024, când tatăl ei a primit o scrisoare de la Ministerul Apărării al Moscovei în care spunea că este ținută în detenție rusă, potrivit principalului sindicat al jurnaliştilor din Ucraina.

Circumstanțele arestării ei nu au fost făcute publice și nu era clar unde era reținută în Rusia.

Viktoria Roshchina, ucisă de forțele ruse

„Din păcate, informațiile despre moartea Victoriei au fost confirmate”, a declarat joi Petro Iațenko, purtătorul de cuvânt al sediului de coordonare al închisorii de război din Ucraina.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O tânără care și-a comandat de pe Shein o pereche de cizme a găsit în colet un scorpion veninos- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

„Este prea devreme să vorbim despre circumstanțele morții, abia acum încercăm să  le stabilim”, a adăugat el.

Viktoria Roshchina, moartă în detenția rusă

Viktoria Roshchina, moartă în detenția rusă

[Sursa foto: Facebook]

Jurnalista a fost arestată ilegal

Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor cu sediul la New York le-a cerut de urgență autorităților ruse trebuie să dezvăluie împrejurările în care a murit în captivitate jurnalista ucrainene Viktoria Roschina.

„CPJ este șocat de vestea morții Viktoriei Roșchina în timpul detenției ilegale de către Rusia. Transmitem profundele noastre condoleanțe familiei și celor dragi”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.

„Răspunderea pentru moartea ei revine autorităților ruse, care au reținut-o pentru că a îndrăznit să raporteze adevărul despre războiul Rusia-Ucraina. Autoritățile ucrainene și ruse trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a investiga moartea Roșchinei”.

Jurnalista ar fi murit pe 19 septembrie în timp ce era transferată din orașul Taganrog, din sud-vestul capitalei, la Moscova, pentru un schimb de prizonieri.

Autoritățile ruse l-au anunțat oficial pe tatăl Roșchinei despre moartea ei, a spus Yurchyshyn.

Roshchina a fost un reporter independent care a acoperit războiul din Ucraina pentru mai multe instituții de presă ucrainene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si