Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Bruxelles: "Susținem calea europeană a Republicii Moldova"
Klaus Iohannis participă, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, el afirmând că discuţiile vizează sprijinul UE pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, migraţie, precum şi sprijinul nostru pentru calea europeană a Republicii Moldova.
Președintele României, Klaus Iohannis, este decis să obțină sprijinul Consiliului European pentru calea europeană a Republicii Moldova, înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul UE.
”Astăzi, la Consiliul European, de la Bruxelles, pentru a discuta despre sprijinul UE pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, migraţie, competitivitate, afaceri externe, precum şi sprijinul nostru pentru calea europeană a Republicii Moldova, înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul UE”, a
scris preşedintele pe platforma X.
Today, at the #EUCO 🇪🇺 in #Brussels to discuss EU support for Ukraine, the situation in the #MiddleEast, migration, competitiveness, foreign affairs, and also our support for the European path of the Republic of Moldova 🇲🇩, ahead of the presidential elections and EU referendum. pic.twitter.com/C9EA3WbNRC
Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European (17-18 octombrie), care se desfăşoara la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Liderii europeni vor discuta despre ultimele evoluţii ale războiului de agresiune al Rusiei, precum şi despre sprijinul multidimensional pentru Ucraina şi poporul său.
Îngrijorare despre situația din Orientul Mijlociu
Klaus Iohannis a participat și miercuri, 16 octombrie 2024, la Summitul Uniunea Europeană- Consiliul de Cooperare al Golfului, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Această primă ediție a Summitului a reprezentat un moment definitoriu pentru avansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două regiuni și a pus bazele unei cooperări aprofundate în perioada următoare. Cu ocazia Summitului, liderii au adoptat o Declarație comună, care afirmă în termeni angajanți interesul pentru consolidarea legăturilor politice bilaterale, trecerea lor la un nivel superior și nevoia de a depăși împreună provocările regionale la adresa păcii internaționale, a securității și a stabilității, în baza dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU.
Parteneriatul comun UE-Consiliul de Cooperare al Golfului vizează securitatea, dezvoltarea durabilă și prosperitatea celor două regiuni, prin stimularea comerțului bilateral și a investițiilor, cooperarea energetică și combaterea schimbărilor climatice, conectivitate sporită, inclusiv în domeniul digital și al contactelor interumane.
Summitul a oferit ocazia unui dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate atât în regiunea Orientului Mijlociu, cât și a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aspecte care îi preocupă deopotrivă pe liderii europeni și pe cei ai statelor din Golf.
În acest sens, cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Declarația adoptată reamintește necesitatea respectării suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei, nevoia de retragere imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul recunoscut internațional al acesteia. Totodată, sunt condamnate atacurile asupra civililor și infrastructurii civile și critice, îndeosebi asupra celei energetice, și este evidențiată necesitatea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile, în linie cu principiile Cartei ONU.
Liderii participanți la Summit au exprimat îngrijorare crescută față de evoluțiile din Orientul Mijlociu, adresând tuturor părților un apel la reținere și detensionare a situației.
În mod deosebit, s-a insistat asupra situației din Gaza cerându-se o implementare imediată și deplină a încetării focului, eliberarea tuturor ostaticilor și acces umanitar pentru distribuirea sprijinului pentru populația civilă. A fost exprimată, totodată, preocuparea față de pericolul extinderii conflictului în Liban, cerându-se încetarea focului.