Duminică, 20 octombrie, un tragic accident de parapantă a avut loc în Brașov, mai exact din zona Bunloc, municipiul Săcele. Vali Cîrlan, un instructor de zbor, și-a pierdut viața în timpul unui zbor în tandem, lăsând în urmă întrebări despre circumstanțele care au dus la această tragedie. Tânăra de 23 de ani, care zbura alături de el a scăpat miraculos cu viață.

Detaliile accidentului de parapantă din Brașov

În jurul orei 12:20, un apel de urgență la 112 a anunțat că un parapantist a căzut de la o înălțime considerabilă, lovindu-se fatal de sol. Incidentul s-a petrecut la aproximativ 1.800 de metri de locul decolării, pe o stradă din Săcele. Vali, în vârstă de 47 de ani, un instructor originar din Sânpetru, descris de colegii săi ca fiind un om precaut și atent la detalii, s-a desprins, în mod inexplicabil, în timpul zborului, de echipamentul de siguranță și s-a prăbușit în gol.

Primele cercetări sugerează că accidentul de parapantă din Brașov ar fi putut fi cauzat de o eroare umană. Se crede că Vali și-ar fi uitat să își fixeze corect chingile de siguranță înainte de a decola. În zborul de agrement efectuat împreună cu o clientă din București, instructorul ar fi realizat prea târziu că sistemele de prindere nu erau asigurate. În lipsa acestora, la o altitudine de aproximativ 100 de metri, el s-a desprins de parapantă și s-a prăbușit.

Un martor care locuia în apropierea locului incidentului a relatat că a văzut momentul prăbușirii. „S-a rotit deasupra caselor și, dintr-o dată, am văzut o persoană căzând”, povestește femeia, profund marcată de scenă.

Accident parapanta Brașov: Vali Cîrlan, un instructor de zbor, și-a pierdut viața pe 20 octombrie 2024

Accident parapanta Brașov: Vali Cîrlan, un instructor de zbor, și-a pierdut viața pe 20 octombrie 2024

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO Filmul complet al accidentului de parapantă din Brașov. Cum a reușit o tânără să supraviețuiască după ce instructorul ei a căzut de la înălțime

Impactul tragic și reacția martorilor

Vali a căzut pe asfalt, la mică distanță de o mașină parcată. „A căzut lângă mașina mea, un pic mai jos. Săracul!”, a declarat un alt martor. La fața locului au sosit rapid echipaje de prim-ajutor, însă pentru acesta nu s-a mai putut face nimic. Impactul cu solul i-a provocat răni incompatibile cu viața.

Colegii instructorului, prezenți la sol, au fost martori la această tragedie. Cu toate acestea, ei au reușit să coordoneze tânăra de 23 de ani, care rămăsese singură în parapantă. Ghidată prin indicațiile verbale ale instructorilor de la sol, ea a reușit să aterizeze în siguranță, în ciuda șocului emoțional puternic. „Este extraordinar că a reușit să vină jos în condiții de siguranță”, a declarat Cristi Tutunea, unul dintre instructorii prezenți.

Ancheta deschisă de procurorii Curții de Apel Brașov investighează în prezent toate ipotezele posibile, inclusiv posibile defecțiuni tehnice ale echipamentului de zbor. Deși până acum primele indicii duc spre o eroare de asigurare a echipamentului, nu este exclusă nici posibilitatea unei defecțiuni la chingile de siguranță sau la sistemele de prindere ale parapantei.

Conform unor surse din cadrul anchetei, Vali purta asupra sa o cameră video în timpul zborului. Aceasta va fi analizată în detaliu pentru a lămuri cu exactitate ce s-a întâmplat în ultimele momente înainte de cădere. Polițiștii continuă să adune dovezi și mărturii pentru a reconstrui întregul lanț de evenimente care au dus la moartea instructorului.

Citește și: VIDEO „Era un băiat foarte calculat”. Parapantist mort după o lecție de zbor

Comunitatea parapantiștilor, în doliu

Vali Cîrlan era un cunoscut și apreciat instructor de parapantă în zona Brașovului, iar vestea morții sale a cutremurat comunitatea parapantiștilor. Colegii săi vorbesc despre el ca despre un om serios și dedicat, care nu făcea rabat de la reguli. „Era un băiat foarte calculat și atent la detalii. Nu mi-a venit să cred că a avut vreo problemă. În procedurile noastre, am insistat întotdeauna pe verificările de siguranță înainte de decolare”, a spus Cristi Tutunea, conform kanald2.ro

Concluziile preliminarii ale anchetei

Deși ancheta este abia la început, concluziile preliminare sugerează că accidentul ar fi putut fi cauzat de o eroare umană. Cu toate acestea, procurorii investighează cu atenție fiecare detaliu, iar rezultatele finale vor stabili dacă a fost vorba despre o neglijență sau despre o problemă tehnică.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Cert este că tragicul accident de parapanta din Brașov a atras atenția asupra riscurilor implicate în zborurile de agrement cu parapanta și asupra necesității unor măsuri suplimentare de siguranță pentru a preveni astfel de tragedii pe viitor

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si