În ultimii ani, pâinea s-a scumpit din ce în ce mai mult. Considerată un aliment de bază pentru o mare parte dintre români, pâinea a trecut prin mai multe majorări de preț, cauzate de mai mulți factori.

Printre factorii care duc la scumpirea franzelei de toate zilele se numără creșterea prețului grâului, inflația generală și scumpirea energiei.

Citește și: Cum ești păcălit de magazine să cumperi mai scump, deși prețul e neschimbat. Avertisment de la ANPC

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

Citeste si: Proba ADN care a dus la depistarea suspecților în cazul Ioan Crișan. Ce s-a întâmplat între el și fiica lui înainte de crimă- wowbiz.ro

paine, scumpiri 2024, seceta, scumpiri alimente

Cât va costa pâinea la începutul anului viitor?

Producătorii de pâine spun că scumpirile vor fi progresive până la finalul lunii ianuarie. Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile la produsele de panificație au crescut cu o valoare între 3 și 5 procente în toată țara. Totuși, o parte dintre producătorii români avertizează că prețurile pot să crească și cu 10% în următoarele luni.

Prin urmare, o franzelă care la multe magazine costă deja 5 lei, ar ajunge să coste 5 lei și 50 de bani în urma unei majorări de preț cu 10 procente.

Având în vedere că în multe gospodării se cumpără mai mult de o pâine pe zi, aceste noi scumpiri pot să afecteze bugetul lunar al familiilor, în special în cazul celor cu venituri mici, care deja abia își permit să pună alimentele pe masă.

Producătorii spun că scumpirile înregistrate la produsele de panificație sunt cauzare de creșterea prețului grâului, ingredientul principal al acestui aliment. Orice majorare a costului grâului duce la majorarea prețului franzelei de la raft.

Pe lângă prețul grânelor, și scumpirea gazelor și a energiei electrice contribuie la majorarea prețului pâinii. De asemenea, inflația care afectează prețul celor mai multe produse de pe piață are un impact semnificativ și în ceea ce privește prețul pâinii.

Citește și: Produsele care nu trebuie să lipsească din alimentație, mai ales pe timp de iarnă. Sunt foarte bogate în vitamina D

paine, scumpiri 2024, seceta, scumpiri alimente


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si