Pe 28 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Iachint de Vicina, primul mitropolit al Țării Românești și ultimul ierarh al scaunului mitropolitan de la Vicina. Acest sfânt este trecut în calendarul ortodox cu cruce neagră, având statutul de „sfânt cu polieleu”.

Propunerea de canonizare a Sfântului Iachint a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de către Mitropolia Munteniei și Dobrogei pe 19 iunie 2008.

Ulterior, la data de 8 iulie 2008, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea acestuia, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008.

Cine a fost Sfântul Iachint de Vicina?

Sfântul Iachint de Vicina a avut un rol esențial în organizarea vieții bisericești din Țara Românească. Înainte de a deveni primul mitropolit al Țării Românești, el a fost ultimul mitropolit al Vicinei, scaun mitropolitan ce a existat în cetatea Vicina, identificată astăzi de unii cercetători cu localitatea Isaccea din județul Tulcea. Mitropolia de la Vicina, întemeiată înainte de secolul al XIII-lea, a fost o importantă instituție religioasă, aflată sub jurisdicție bizantină și ocupată anterior de ierarhi de seamă, cum ar fi Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (1347-1348).

Citește și: Rugăciune către Sfântul Dumitru 2024: Aduce noroc și sănătate pentru toți membrii familiei tale

În mai 1359, în urma mai multor scrisori adresate Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de către domnitorul Nicolae Alexandru Basarab, Sfântul Iachint a fost recunoscut oficial ca mitropolit al Țării Românești.

Astfel, el a devenit păstorul spiritual al românilor din această regiune și a fost investit cu misiunea de a întări viața religioasă și instituțiile bisericești.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Pe parcursul slujirii sale, Sfântul Iachint a contribuit la zidirea de biserici, la hirotonirea preoților și la organizarea vieții monahale. Printre cele mai remarcabile fapte ale sale se numără aducerea în Țara Românească a Sfântului Nicodim de la Tismana, pentru a organiza viața monahală după modelul mănăstirilor athonite. De asemenea, Sfântul Iachint s-a îngrijit și de românii din Transilvania, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite, consolidând astfel legăturile religioase între românii din cele două regiuni.

Citește și: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă în 2024: Ce se dă de pomană în această zi?

Sfântul Iachint de Vicina a trecut la cele veșnice în anul 1372 și a fost înmormântat lângă biserica mitropolitană de la Curtea de Argeș, locul devenind unul de pelerinaj și de cinstire pentru creștinii ortodocși.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si