Dumitru Andriescu locuiește în localitatea Hoisești, comuna Dumești, județul Iași iar cu decenii în urmă a luat parte la cel de-Al Doilea Război Mondial. Bătrânul a fost copil de trupă, dar nu este veteran de război, astfel că nu primește un ajutor din partea statului român.

Familia lui Dumitru povestește că bătrânul nu a putut să obțină indemnizația de război, pentru că nu a reușit să aducă doi martori care să ateste că și-a făcut datoria în timpul războiului.

Bătrânul își amintește că în acele vremuri tulburi a săpat tranșee, a cărat apă și i-a ajutat pe militari în treburile ce țineau de gospodărie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO Scene revoltătoare la o grădiniță din Brăila! O educatoare a bătut o fetiță de nici doi ani pentru că plângea: Nu a fost singura lovită

„El nu e veteran de război, dar a fost copil de trupă. El a umblat, săracul, să obțină și el o indemnizație precum că a participat la război, dar îi trebuiau doi martori.

A găsit un martor, dar îi mai trebuia unul și nu l-a găsit, și de asta nu au vrut să-i facă indemnizație de veteran. Ne-am gândit și noi cam târziu și o parte din cei din sat care au fost în război erau deja morți. El spunea că trebuia să fie trecut pe o listă, acolo, la cazarmă. Zice că a fost trecut pe listă, doar că lista aia s-a pierdut.
Pe aici, pe la noi, spre Erbiceni, a fost linia frontului. Ne povestea prin ce a trecut pe timpul războiului. Bunicul a fost prins de niște rusoaice într-o șură și batjocorit. Povestește mereu câte a îndurat în timpul războiului. Ne-a povestit că i-a dat tatăl lui doi boi, aia era toată averea lui. S-a luptat mult să-i păzească de rușii, să nu îi ia, că le lua toate animalele din gospodărie”
, a declarat Rodica Samson, nepoata lui Dumitru Andriescu, scrie BZI.

Bătrânul e cel mai vârstnic om din comuna în care trăiește. A povestit prin ce a trecut în război: „Nu aveam ce mânca”

Chiar dacă a ajuns la o vârstă foarte înaintată, bătrânul nu poate uita prin ce a trecut în acele zile.

„Mâncam fasole aproape crude, că nu aveam ce mânca. Am muncit la război, am săpat la tranșee. Plâng uneori de jale, când îmi amintesc. Războiul e o mizerie, o nenorocire. Aveam un prieten, Gheorghe Popa, stătea deasupra tranșeelor și râdea, că zicea că nu se teme, și a venit o schijă și i-a luat mâna în fața mea. Cumnatul meu, Gheorghiță Florea, a murit în război”, a povestit Dumitru Andriescu, mai scrie sursa citată. 

Nepoata bărbatului a povestit că bătrânul are totuși o pensie, pentru că a lucrat ca paznic de noapte la culturile de sfeclă din Podu Iloaiei cu ani în urmă.

Este vorba despre o pensie de 1600 de lei. Bătrânul ar urma să primească din partea autorităților locale un ajutor cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a spus Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești.  

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Trupa Morandi revine! Randi și-a surprins fanii cu promisiune de zile mari: ”Sunt 100% încrezător că o să depășim orice limită”- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Citește și: VIDEO Antrenorul de bob acuzat că ar fi abuzat mai multe sportive și le-ar fi manipulat, în lacrimi în fața tribunalului. Se apără: „Sunt un om nevinovat!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si