Pe 31 octombrie 2024, în Calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, ucenici apropiați ai Sfinților Apostoli și continuatori ai lucrării misionare începute de aceștia.

Sfinții Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis fac parte din primii episcopi creștini, numiți chiar de Apostolul Andrei pentru a propovădui Evanghelia în diferite colțuri ale lumii cunoscute la acea vreme.

Acești sfinți au fost persecutați și chiar martirizați, iar viața lor a rămas un exemplu de credință și curaj pentru creștini.

Sfântul Stahie – Episcopul Bizanțului

Sfântul Stahie a fost unul dintre primii ucenici ai Apostolului Andrei, fiind numit de acesta episcop al Bizanțului (viitorul Constantinopol). Sfântul Andrei, cunoscut ca Apostolul românilor datorită propovăduirii sale în Dobrogea, i-a încredințat lui Stahie misiunea de a răspândi creștinismul într-unul dintre cele mai mari orașe ale Imperiului Roman. Sfântul Stahie a construit o biserică în Arghiropoli, cu ajutorul Apostolului Andrei, și a adunat în jurul său mulți credincioși pe care i-a învățat tainele mântuirii și calea vieții creștine. După 16 ani de eforturi și misiune, Sfântul Stahie a trecut la Domnul, fiind respectat ca un adevărat păstor al sufletelor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox 31 octombrie 2024: Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

Calendar ortodox 31 octombrie 2024: Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: De ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Amplie și Urban – Episcopi martiri

Amplie și Urban au fost puși episcopi de către Apostolul Andrei în Diospoli și, respectiv, Macedonia. Cei doi au luptat împotriva închinării la idoli și au predicat cu multă râvnă credința în Hristos, atrăgând asupra lor furia evreilor și elinilor (grecilor) din acele regiuni.

Pentru că au refuzat să renunțe la credința lor și au continuat să înlăture idolatria, Amplie și Urban au fost martirizați. Ei și-au câștigat astfel cununa muceniciei, fiind considerați martiri pentru jertfa adusă lui Hristos și pentru curajul lor în fața persecuțiilor.

Citește și: Ziua Morților și Sărbătoarea Tuturor Sfinților: Pe ce dată pică în 2024 cele două sărbători?

Narcis, Apelie și Aristobul – Propovăduitori în Atena, Ieraclia și Britania

Sfântul Narcis a fost numit episcop al Atenei, în timp ce Apelie a propovăduit în Ieraclia, iar Aristobul a fost trimis în Britania. Fiecare dintre aceștia și-a dedicat viața pentru răspândirea creștinismului și mântuirea sufletelor oamenilor. Sfântul Aristobul este adesea amintit ca fiind unul dintre primii apostoli care au ajuns în insulele Britanice, o regiune greu accesibilă în acea vreme. Ei și-au dat sufletele în mâinile Domnului după ani întregi de osteneli și sacrificii pentru credință, rămânând în amintirea Bisericii ca exemple de trăire și slujire creștină.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si