VIDEO „Nu avem cum să îi obligăm”. Lipsa medicilor închide centrele de performanță
Centrele de permanență din țară se închid, rând pe rând, din cauza lipsei de medici.
„Lipsa de doctori închide, rând pe rând, centrele de permanență din țară, menite să ofere îngrijiri medicale pacienților din afara orașelor. La Brașov s-au închis deja două astfel de unități pentru că nu mai are cine să acopere gărzile. De suferit au, în primul rând, pacienții care sunt nevoiți să meargă la Spitalul Județean pentru orice urgență, cât de mică”, a spuis Cosmin Cernat.
Aceste imagini cu pacienți la centrul de permanență din Feldioara au fost filmate la începutul acestui an. Bunici cu nepoți, dar și tineri veneau la cabinet pentru diverse urgențe, în loc să meargă 40 de kilometri, până la Brașov.
Acum, 9 luni mai târziu, centrul are lacătul pe ușă cel puțin până în primăvara anului viitor, lucru care apasă pe umerii pacienților.
„Pentru un prim pas aveam un diagnostic, știam ce trebuie să fac: pot să stau acasă, îmi iau de la farmacie ceva sau trebuie să mă duc în Brașov. Acum trebuie să mă duc neapărat în Brașov pentru că nu mai am ce face”.
„Este de ajutor și, din cauza asta, cred că nu a fost un pas bun să se renunțe”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Aceeași situație o regăsim și în Râșnov, o localitate frecventată și de turiști.
O parte dintre medicii de familie au renunțat să mai facă gărzi, iar doctorii rămași nu au cum să acopere turele pentru toată luna.
Adrian Jătăreanu, reporter: Centrul de permanență funcționa în fiecare zi, de la ora 15:00, până la oa 8 dimineața. În weekend, programul era de 24 de ore. Acum, pacienții care vin aici sunt întâmpinați cu acest afiș, dar și cu ușa închisă.
„Este nevoie de minimum șapte medici și cinci asistenți, în condițiile în care la noi, în momentul de față, sunt patru medici care fac de gardă, nu prea pot să acopere toată săptămâna”, a spus Răzvan Iancu, purtător de cuvânt Primăria Râșnov.
Îngrijorător este faptul că nici coordonatoarea centrului de permanență nu vrea să își mai continue activitatea aici, iar până acum nu s-a găsit vreun înlocuitor.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro
Închiderea centrelor de permanență va aglomera Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Brașov. Pentru medici și asistenți asta se traduce printr-un program mult mai istovitor, iar pentru pacienți va însemna ore și mai multe de așteptare aici, la camera de gardă.
Centrele de permanență sunt coordonate de Direcția de Sănătate Publică. Oficialii spun că încearcă să găsească soluții, dar nu pot forța medicii să își continue activitatea.
„Noi nu avem cum să îi obligăm pe medicii de familie să facă permanență, să facă gărzi în centrele de permanență. Ei trebuie să fie, practic, doritori pentru a face acest lucru”, a spus Diana Pop Goșman, purtător de cuvânt DSP Brașov.
Peste 300 de centre de permanență au fost înființate în localități din toată țara, în ideea de a degreva marile spitale. Pe lista celor care au început să se închidă se numără și cele din Sibiu și Vâlcea.